Fisktagine i lergryta

Ett fantastiskt gott recept på Fisktagine

Foto: STEFAN WEITTANEN
Fisktagine – fiskälskarens favorit.

avAftonbladet

MAT & DRYCK

Fiskgryta är lite bortglömt men faktum är att just fisk blir väldigt gott i gryta. Fisktagine med sina orientaliska smaker kan få vilken fiskhatare som helst att bli omvänd.

Fisktagine i lergryta

4 portioner

Ingredienser:

700 g färsk eller fryst fiskfilé, t ex torsk, sej, kolja 

salt, peppar

färskpressad saft av 1/2 citron

Kryddblandning:

1 tsk spiskummin 

1 tsk malen koriander 

1 tsk paprikapulver 

1/4 krm saffran 

1 krm svartpeppar

Grytbas:

2 lökar, röda eller gula, ca 200 g 

2–3 morötter 

1 röd paprika 

1/2 citron 

3 msk olivolja 

8–12 aprikoser 

1 dl gula russin 

5 dl grönsaksbuljong, varm 

2 msk flytande honung 

1 litet knippe bladpersilja

Garnering och servering:

paprikapulver 

strimlad bladpersilja 

granatäppelkärnor 

couscous, gärna pärlcouscous

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 °.

  2. Skär den färska eller något tinade fisken i bitar. Salta, peppra och blanda med citronsaften. Ställ kallt.

  3. Blanda ingredienserna till krydd- blandningen.

  4. Skala och skiva löken och mo­-
    rötterna. Dela, kärna ur och strimla ­paprikan. Skär citronen i skivor.

  5. Blanda grönsakerna med kryddblandningen och låt marinera i ca 15 minuter. Fräs i oljan i ca 5 minuter. Varva det frästa med citronskivor, aprikoser och russin i en ler- eller glasgryta. Ringla över buljongen och honungen mellan varven. Toppa med persiljan, lägg på lock och sätt in grytan i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Lägg på fiskbitarna och tillaga under lock i ytterligare 5–15 minuter, eller tills fisken är klar (tillagningstiden beror på fisksort och hur stora fiskbitarna är). 

  6. Toppa med paprikapulver, strimlad persilja och granatäppelkärnor.
    Servera med couscous.

Recept av Lena Söderström, ur boken ”Grytor - från lättlagat till lyx” (Semic).
Foto: Stefan Weittanen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept