Larmet: Halloumin på väg att ta slut

Av: 

Malin Wigen

Axfood

För den som förälskat sig i halloumiosten och ser den som en självklarhet på grillen är det dags att bunkra upp – för utbudet kan komma att ändras, varnar experter.

Halloumiosten har blivit en självklarhet när det vankas grillning hos många, för både den som äter kött och inte gör det. I Storbritannien älskas osten så pass mycket att det inte går att tillgodose efterfrågan, enligt The Guardian. Flera brittiska medier har rapporterat om att halloumiosten håller på att börja ta slut.

Än så länge finns osten att få tag på i Sverige men snart kan även vi känna av bristen.

– Sverige är en av de största konsumenterna i världen. Vi älskar halloumi här och i takt med att efterfrågan ökar så finns inte tillgången kvar till slut, säger Claes Salomonsson, presschef på Axfood, till DN.

Halloumiosten har aldrig varit mer populär enligt honom. Och även om vi kommer att kunna köpa den i sommar kan utbudet se annorlunda ut när den är över.

– Våra experter som jag har pratat med säger att svenskarna kommer att ha halloumi på grillen för hyfsade priser. Den riktiga bristen kommer när länder som Frankrike, Tyskland och Storbritannien upptäcker osten på allvar. Vi vet inte exakt när men det kommer att bli en bristvara – det är bara en tidsfråga, säger Claes Salomonsson.

Även Coop bekräftar för DN att utbudet kan ändras efter sommaren.

Halloumiosten är en populär ingrediens i maträtter – inte minst för de som inte vill äta kött.

Kommer fler alternativ

I Storbritannien, där läget är mer akut, har den största leverantören av halloumi börjat skicka ”nödleveranser” från Cypern för att butikshyllorna inte ska vara tomma. Detta innebär att osten fraktas med lastbil, vilket kostar mer än när den fraktas till havs, skriver The Herald.

Osten får endast kallas halloumi om den är gjord enligt konstens alla regler på Cypern. Och till slut finns det inte mjölk så att det räcker på ön, menar Claes Salomonsson. Han tror att det därmed kommer att bli högre priser och fler alternativ på osten i framtiden. Till exempel som i dag då det finns både grillost och grilloumi som görs på ungefär samma vis.

– Det kommer att komma allt mer. Jag har smakat och tycker den funkar, men en äkta halloumi görs på Cypern, säger han till DN.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skaffa en smart pizzaspade från Cervera – handla här

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Passa på att äta jordgubbar nu – snart är de slut

ÄMNEN I ARTIKELN

Axfood

Cypern

Grillning

MER OM GODARE

Greta-effekten syns i matbutikerna

Läs chatten om helgens godaste grillmat med Markiz Tainton

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Grillmästarens bästa tips inför grillsäsongen

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Vegetariska kokböcker - 7 bästa tipsen

Årets kock-finalisten: Så grillar du bäst grönsaker i sommar

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Grillböcker: Här är bästa grillrecepten

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Plocka svamp: Guide till allt du behöver

Recepten som minskar ditt klimatavtryck

Årets julskinka kan bli rekorddyr

Burgarkungarna gör upp vid grillen

Så äter svenskarna – nu och i framtiden

Svensk vegoilska när EU vill steka sojakorv

Drinkar för dig som älskar aperol spritz

Så blir du halvvego och hjälper klimatet

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Sommarmat: Bästa kokböckerna

Kockarnas knep för att laga smartare mat

Experten: Här är maten som är bra för klimatet

Godaste julölen till julbordet

Matbloggaren: Låt köttet bli en krydda

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Gasolgrill: Tips inför grillningen

Vilt – det matsmarta köttalternativet

Tröttnat på snabbmat och stillasittande? 

Arla kommer med uppstickaren Jörd – ska utmana Oatly

Kolgrill: Här är årets köptips