Tilltugg till glöggen – här får du recepten

Publicerad:
Uppdaterad:

Bjud vännerna på glöggfest i advent. Här hittar du recept på de perfekta tilltuggen.

Pumpernickel med färska fikon och lufttorkad skinka

Cirka 24 stycken eleganta smakbitar.

Ingredienser:

1 förpackning pumpernickel, 250 g

12 skivor lufttorkad skinka, till exempel serrano

6 färska fikon

Salladsblad, till exempel ekbladssallad

Smör

Crema di balsamico (balsamvinägersirap)

Gör så här:

1. Bred lite smör på varje skiva pumpernickel.

2. Skär fikonen i fyra delar. Dela varje skinkskiva i två bitar.

3. Lägg ett litet salladsblad, en skiva skinka och ett halvt fikon på varje skiva pumpernickel.

4. Droppa en droppe crema di balsamico på varje fikon strax före servering.

Ädelostfyllda aprikoser

30 stycken. Både goda och vackra små delikatesser att bjuda på.

Ingredienser:

30 torkade aprikoser

150 g ädelost

Valnötter

Gör så här:

1. Dela ädelosten i 30 bitar.

2. Skär en skåra i varje aprikos. Peta in en ostbit och en bit valnöt i varje aprikos.

Pepparnötter

Cirka 75 kakor. Pepparnötter hör till när det är jul.

Ingredienser:

200 g smör

2 dl råsocker

1 msk ljus sirap

1 ägg

1,5 tsk kardemumma, stött

2 tsk kanel

1,5 tsk ingefära

2 tsk bikarbonat

7 dl vetemjöl

Garnering:

Skållade, skalade och halverade sötmandlar

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Rör smör, socker och sirap poröst. Tillsätt ägg.

3. Blanda mjölet med bikarbonatet. Rör ner blandningen, tillsammans med kryddorna.

4. Täck degen och låt den vila kallt minst 20 minuter, gärna över natten.

5. Forma små, runda kulor och lägg på bakplåtspapper. Stick en mandelhalva i varje kaka.

6. Grädda i cirka 20 minuter, tills pepparnötterna har fin färg och är genomtorra. Förvara kakorna i en lufttät burk.

Petit-chouer med rökt lax och renstek

Blir cirka 60 små petit-chouer. Det är lite mera jobb med de här, men det är det värt!

Ingredienser:

Petit-chouer:

100 g smör

3 dl vatten

2 dl vetemjöl

3 ägg, normalstora

Laxfyllning (till cirka 30 små petit-chouer):

150 g rökt lax

2 dl kesella, 10?%

1 dl crème fraîche, 40?%

0,5 dl hackad gräslök

Salt och svartpeppar

Rensteksfyllning (till cirka 30 små petit-chouer):

100 g rökt renstek

2 dl kesella, 10?%

1 dl crème fraîche

1–2 msk riven pepparrot

Salt och svartpeppar

Ev bladpersilja till dekoration

Ingredienser:

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Koka upp vatten och smör i en kastrull.

3. Sikta mjölet och rör ned det i vattensmörblandningen. Låt smeten koka under kraftig omrörning tills den släpper från kastrullens kanter. Tag kastrullen från värmen.

4. Rör ned äggen ett i taget. Rör kraftigt mellan varje ägg.

5. Låt smeten svalna något. Klicka eller spritsa sedan ut den i valnötsstora klickar på bakplåtspapper.

6. Grädda petit-chouerna i cirka 20 minuter, tills de fått fin färg och känns lätta och torra. Obs – öppna inte ugnsluckan under de första 15 minuterna, då kan petit-chouerna sjunka ihop.

7. Tag ut plåten och stick ett hål i sidan på varje petit-chou. Grädda dem i ytterligare 3–5 minuter. På detta sätt riskerar man inte att petit-chouerna blir mjuka och sega när de svalnat.

8. Låt petit-chouerna svalna på galler.

Fyllningar:

1. Renstek: Skär rensteken i små bitar. Blanda kesella, crème fraîche och renstek. Smaksätt med pepparrot, salt och peppar.

2. Lax: Skär laxen i små bitar. Blanda kesella, crème fraîche och lax. Rör ned rikligt med hackad gräslök och smaksätt med salt och peppar.

3. Låt gärna fyllningarna vila i kylskåpet ett par timmar före servering.

Servering:

1. Skär en skåra i varje petit-chou och fyll dem med respektive fyllning. Detta går enklast om du använder tyll och spritspåse.

2. Dekorera med bladpersilja respektive gräslök.

OBS! Tänk på att fylla petit-chouerna i sista stund, annars mjuknar de.

TIPS! Har du inte tid att göra petit-chouer? Samma fyllning kan användas till snittar av mjukt tunnbröd i stället.

Saffransknutar med apelsin

Cirka 64 knutar som doftar ljuvligt av jul!

Ingredienser:

200 g smör

5 dl mjölk

50 g jäst för söta degar

1 g saffran (2 förpackningar)

1 tsk okryddad sprit, till exempel vodka

2 dl socker

2 ägg

0,5 tsk salt

1 tsk hel kardemumma

Rivet skal av 1 apelsin, helst Kravodlad

Cirka 17 dl vetemjöl + mjöl till utbakning

Ägg till pensling

Russin

Gör så här:

1. Stöt saffranet tillsammans med en sockerbit. Häll över spriten och låt stå i några minuter – detta gör att saffranet ger extra mycket smak.

2. Stöt kardemumman.

3. Smält smöret och häll i mjölken. Värm till 37 grader.

4. Smula ned jästen i en bunke. Lös upp den i lite av degspadet.

5. Tillsätt resten av deg-spadet, saffran, socker, ägg, salt, kardemumma och det rivna apelsinskalet.

6. Tillsätt mjölet, lite i taget. Arbeta degen väl, cirka 8 minuter i köksmaskin.

7. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa övertäckt på dragfri plats i cirka 30 minuter.

8. Dela degen i 64 delar. Rulla ut varje del till en längd och forma knutar. Lägg dem på bakplåtspapper. Stick ner ett russin i varje bulle.

9. Sätt ugnen på 250 grader. Jäs bullarna under bakduk i cirka 25 minuter, eller tills de känns lätta och uppjästa.

10. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda i 5–7 minuter, tills de har fin färg. Låt svalna på galler.

Aftonbladet

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MAT & DRYCK