”Vilken mat är värst?”

Hälsosam mat

Dietisten Josefine Jonasson svarar på frågor

Krydda tillvaron med chili och cayenne­peppar och sätt sprutt på förbränningen.
Krydda tillvaron med chili och cayenne­peppar och sätt sprutt på förbränningen.

Viktklubbs dietist Josefine Jonasson svarar på frågor om mat och vikt

”VILKEN MAT ÄR VÄRST?”

Om du bara skulle få säga en enda sak som man måste sluta med om

man vill gå ner i vikt, vad skulle du välja att säga då, som gäller för alla?

 – Nyfiken

SVAR: Oj, det är svårt att säga något som passar för alla. Det beror mest på att människor äter och dricker olika saker och i olika mängder. Ska jag ändå säga en

enda sak så blir det söta drycker. Dricker man inga större mängder behöver det inte nödvändigtvis vara någon fara men generellt sett är just söta drycker något som inte är speciellt bra för någon, vare sig man vill minska i vikt eller ej.

”ÄR 5:2 BRA FÖR NATTARBETARE?”

Jag är nyfiken på att prova 5:2-dieten, men har lite praktiska funderingar eftersom jag jobbar natt. Hur ska jag tänka då? Hur många timmar ska jag fasta? Kalorimässigt blir det ju detsamma i och med att jag alltid räknar mina kalorier och det säkerligen jämnar ut sig över veckan om jag räknar klockan 00–00 alla dagar. Men jag tänker mer på andra hälsoeffekt­er?

- Anna

SVAR: Hur du lägger dina 24 fastetimmar ska inte spela någon roll. Huvudsaken är att det blir ett helt dygn åt gången och att du räknar  alla dina dygn på samma sätt. När det gäller just nattarbete finns det dock rekommendationer som säger att man ska försöka förlägga huvuddelen av det totala energi­intaget under dagtid. Exempelvis frukost innan man går och lägger sig på mor­gonen, lunch när man vaknar och middag senare på eftermiddagen/tidiga kvällen. På natten finns utrymme för lättare mellanmål.

”JAG HAR INGEN MICROVÅGSUGN”

Jag har svårt att äta varm lagad mat till lunch eftersom jag inte har tillgång till micro. Helst vill jag ha med mig mat så att jag slipper äta på restaurang varje dag. Är det okej att äta matiga mackor i stället?

– Ninni

SVAR: Det är helt okej med matiga mackor. Det man kan tänka på är att välja grovt mättande bröd, ord­entligt med pålägg (skinka/kalkon/ägg/makrill i tomatsås etc) och att komplettera med grönsaker. Utgå gärna från tallriksmodellen även om det är en smörgås du äter alltså. Ett annat alternativ är en rejäl sallad. Den behöver inte värmas och du kan ha både bulgur, quinoa, ris eller liknade i. Även i salladen är det viktigt att du har protein (tonfisk/räkor/ägg/keso/bönor/kalkon etc). Komp­lettera gärna med grövre grönsaker som blomkål, broccoli, morötter och liknade. Det ger både  tugg­motstånd och mätt­­­nad.

”KAN RÄTT KOST FÖRBRÄNNA MER?”

Ibland hör man att man ska äta vissa saker för att öka   fettförbränningen i kroppen. Går det verklig­en? 

– Anonym

SVAR: Ja, visst kan starka kryddor öka förbränningen marginellt – de mest kända är chili och cayennepeppar, men inget som fungerar som en viktminskningsmetod.

Josefine Jonasson

ANNONS EXTERN LÄNK

Spara upp till 925 kr på dina första 4 matkassar! HelloFresh - smart & enkelt.

HelloFresh SE

Publisert:

Aftonbladet

/

Mat & Dryck

/

Hälsosam mat

ÄMNEN I ARTIKELN

Hälsosam mat