Hoppa till innehållAftonbladet

Imorgon Surkålens dag

Experten om världens äldsta whisky: ”Smakar skitigt”

Uppdaterad 2021-10-29 | Publicerad 2021-10-28

Hur smakar världens äldsta – och Systembolagets dyraste – whisky?

Experten Henrik Aflodal har testat några centiliter ur flaskan värd 895 000 kronor.

– Det här är verkligen spektakulärt, säger han.

Det är inte ofta det händer. Att man får smaka på världens hittills äldsta whisky.

– Det är en helt unik whisky. Det finns bara en sådan på hela jorden, den äldsta som någonsin givits ut, säger Henrik Aflodal, chefredaktör för The Spirits News.

Han har testat hundratals whiskysorter – men aldrig någon som den här. Whiskyn kommer från destilleriet Glenlivet i norra Skottland där den har legat på fat i 80 år, sedan den 3 februari 1940.

– Det är inte ofta man får chansen att testa något i den här prisklassen. Det brukar producenten vilja hålla exklusivt till kunderna, säger han.

Whiskyexperten Henrik Aflodal och Aftonbladets Elisa Amorelli testar Systembolagets dyraste whisky som kostar 895 000 kronor.

”...lite gödseltoner också”

I glaset häller han upp tre centiliter whisky till ett värde av 38 000 kronor.

Efter att noga ha beskådat den guldfärgade drycken stoppar han näsan i glaset. Tar ett djupt andetag och slås av en tung och rik doft.

– Det är mycket ek som kommer fram, som mjuk pepparkaka. Jag känner torkad frukt med blommiga parfymstråk. Och en sugande djup estrighet med lite beska. Lite gödseltoner också.

Nästa steg är att smaka. Henrik Aflodal tar en försiktig klunk och tänker efter.

– Intressant, är hans första reaktion, innan bransch-lingot åter kommer till honom:

– Den är varken besk eller bitter. En mäktig, simmig sötma i början. Jag tänker på en engelsk fruktkaka. Sedan vänder det och blir stramande, men pirriga ektoner. Trätoner, kryddighet och bittermandel.

Eftersmaken bjuder, hävdar han, på marmeladtoner, sherry och grön tobak.

– För att vara en så gammal whisky så är den otroligt mullig och fyllig. Den är oväntat drickbar, man kan verkligen umgås med den. Jag hade förväntat mig att den skulle smaka mer gammal ek.

Henrik Aflodal, chefredaktör för The Spirits News.

Tuff och svår att dricka

Henrik häller därefter försiktigt en droppe vatten i whiskyglaset. Det kallas att vattna whiskyn – för att förstärka smaken ytterligare.

Och visst får den fram andra smaker.

– Nu kommer eksmaken rasande in! Det blev det något helt annat, mycket tuffare och svårare att dricka. Det smakar skitigt, rökigt och oljigt. Det är en kemisk process som uppstår med åren.

”Skitigheten” kommer från fenoler, rökpartiklar, som i sin tur kommer från eken.

– Efter att ha druckit så mycket whisky som jag gjort i mitt liv så skulle jag säga att den är spektakulär. En hetsig, viril krigswhisky.

  • Så den är värd priset på 895 000 kronor?

– Det beror på vems plånbok du pratar om. Jag skulle behöva pantsätta hela huset för att ha råd med flaskan, men det finns ju de som har gränslöst mycket pengar, säger han.

Whiskyn heter ”Glenlivet 80 years old” och kommer från destilleriet Glenlivet i norra Skottland.

”En bra investering”

Totalt finns det 250 flaskor av den dyra whiskyn globalt och det är bara en som kommer säljas på den svenska marknaden. Systembolaget säljer flaska nummer 57 av 250 som en del av sitt exklusiva sortiment.

– Den som köper flaskan i Sverige räknar nog iskallt med att man ska kunna sälja den om några år med vinst. Har man en miljon över så är det en bra investering.

  • Hur förändras whisky över tid?

– Whiskyn har många faser under en livstid, nästan all whisky har äppeltoner i början.

– I det här fallet så fick den sedan runt 16 år en aggressiv citruston. Den citrustonen hänger med till 50-årsåldern. Jag trodde att jag skulle känna den även i den här whiskyn, men den hade förvandlats till torkade frukter.

  • Varför är det inte vanligare att lagra whisky?

– I stort sett all whisky går åt efter 12 år. Det kostar ju pengar att lagra whisky så det är bättre att man kränger spriten så fort man kan. Vätskan dunstar så man kan inte spara de hur länge som helst. Det är nog därför de väljer att sälja flaskan just nu.

Följ ämnen i artikeln