Superenkel skånsk sillatårta

Foto: PÄR JOHANSSON
Lättlagad och jättegod silltårta.

avJohan Gunnarsson

MAT & DRYCK

Vispa, hacka och frys – och du har en silltårta. Ät den gärna med rykande het dillkokt potatis, helst nypotatis om du får tag på det.

Skånsk sillatårta

Antal: 8-10 portioner Tid: 15 minuter + 6 timmar i frysen

Ingredienser:

  • 1 burk matjessillfilé (200 g)

  • 3 dl vispgrädde

  • 1 dl hackad gräslök

  • 2 krm grovmalen svartpeppar

  • 1 citron (till garnering)

Gör så här:

  1. Vispa grädden hårt.

  2. Grovhacka matjessillen och blanda ner den i grädden tillsammans med gräslök och svartpeppar.

  3. Häll upp blandningen i en rund form och frys in under minst sex timmar. Om du vill kan du bottna formen med smörpapper så lossnar tårtan lättare vid servering.

  4. Låt tårtan tina något före servering. Stjälp upp den på ett fat och garnera med finhackad gräslök och några tunna citronskivor.

ARTIKELN HANDLAR OM