Vegetarisk ”lammstek” till påsken

5 (1 röst)

avClara Öhrn

MAT & DRYCK

Lamm hör påsken till för många. Om du vill minska på köttet är den här vegetariska svamp- och nötsteken ett perfekt alternativ på påskbordet.

Foto: Gustav Johansson
Vegetarisk lammstek: svamp och nötstek kan ersätta lammsteken på påskbordet.

Svamp- och nötstek

Portioner: 10 portioner Tid: 1 h 45 min

Ingredienser:

  • 1 kilo skogschampinjoner

  • 200 g naturella valnötter

  • 1 dl bladpersilja

  • 4 vitlöksklyftor

  • 2 gula lökar

  • kikärtsspadet från 1 tetra kikärtor

  • 3 msk potatismjöl

  • 1,5 dl havregryn

  • 3 kvistar färsk eller 1,5 msk torkad rosmarin

  • Rapsolja att steka i

  • Salt och svartpeppar

Gör så här:

  1. Hacka svampen, löken och vitlöken. Stek allt tills det får rejält med färg i omgångar i rapsolja (jag använde två stekpannor). Salta och peppra löpande och krydda med rosmarin.

  2. När du har stekt allt, mixa hälften av svamphacket i en bunke med en mixerstav så att du får en blandad konsistens.

  3. Hacka nötterna och persiljan fint och blanda därefter ner dem i svampröran.

  4. Avsluta med att röra potatismjöl, kikärtsspad och havregryn samt salta och peppra lite extra.

  5. Häll ner smeten i en ugnsfast avlång form täckt med bakplåtspapper.

  6. Grädda i ugnen på 200 grader i ca 50 minuter. Känn efter med en sticka i mitten, om den inte är jättefuktig så är steken klar. Låt vila några minuter innan du serverar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Påskmat

Recept

Påsken