Kycklingvingar med bakad lök, blastpesto och rensbuljong

Av: 

Aftonbladet

Kycklingvingar med bakad lök och blastpesto.
Kycklingvingar med bakad lök och blastpesto.

Matsmarta onsdag

”Till peston kan du använda grova örtblad, de behöver inte vara späda. Du kan också servera den till pasta.”

Recept: Gustav Leonhardt, Juniorkocklandslaget.

Kycklingvingar med bakad lök, blastpesto och rensbuljong

Antal: 6 personer som förrätt eller mellanrätt

Peston:

  • 100 g blast och bladgrönt (du kan använda vad som helst, exempelvis morotsblast, lökblast, spenat, persilja)
  • 50 g löktrav
  • 2,2 dl raps- eller solrosolja
  • 200 g rostade solrosfrön
  • ättika
  • salt 

Gör så här:

  1. Grilla eller stek blasten tills den är lite bränd. Mixa på full effekt med löktraven och olja tills det är slätt. Blanda ner solrosfröna och pulsera i mixern, när det ser ut som pesto är det klart.
  2. Smaka upp med salt och ättika.

Buljong på skrov och kylrens

  1. 1 kycklingskrov
  2. 500 g grönsaker från kylen, gärna överblivet som du inte vet vad du ska göra av, exempelvis ljusa kålsorter, rotselleri, morot, palsternacka, alla sorters lök
  3. ättika
  4. färska örter som persiljestjälkar, timjan, citronmeliss
  5. salt

Gör så här:

  • Värm ugnen till 200 grader.
  • Rosta kycklingskrovet 20 minuter i ugnen, det ska bli gyllenbrunt. Rosta samtidigt grönsakerna i en form.
  • Lägg skrovet och grönsakerna i en stor kastrull och slå på vatten tills det täcker. Sjud i 4 timmar. 
  • Sila bort skrovet och grönsakerna.
  • Reducera buljongen till hälften, smaka upp med salt och ättika. Låt dra i 30 minuter med de färska örterna.

Kycklingvingar

  • 6 kycklingvingar
  • 30 g smör
  • 1 vitlöksklyfta, krossad

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 150 grader.
  2. Stek kycklingvingarna i smör tillsammans med den krossade vitlöksklyftan.
  3. När de fått fin färg, häll i 2 dl av fonden.
  4. Låt det hela nu koka ihop så att vingarna blir glaserade.
  5. Baka i ugnen i 15 minuter.

Inkokt potatis och bakad lök

  • 150 g fast potatis
  • 4 gula lökar

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Skiva potatisen. Koka skivorna i buljongen tills de är mjuka.
  3. Släng in lökarna med skal och allt i ugnen i 20 minuter. Kyl och dela sedan löken. Plocka ut innanmätet lamell för lamell. Släng resten av löken samt skalet i buljongen.

Kålsallad

  • spetskål eller vitkål
  • löktrav, de spädaste bladen
  • nässlor, de spädaste bladen
  • vildärt
  • kirskål
  • olja
  • ättika
  • salt

Gör så här:

  • Skiva kålen. Blanda med de vilda växterna och smaka upp med olja, salt och ättika.
Oyster White Stoneware Baking Dish 23x33cm

Lodge Cast Iron

Oyster White Stoneware Baking Dish 23x33cm

645,00 kr

Tillfälligt slut

Till shoppen
Publisert:

LÄS VIDARE

Bakad fläsksida med gran och sommargrönt

ÄMNEN I ARTIKELN

Matsmarta onsdag

Recept

Klimatsmart mat

MER OM GODARE

Så lagar du Årets rätt: Torskbiffar!

Två nya rätter med sommarens färska lök i huvudrollen

Så får du tomaterna att smaka mer

Grillad tomatkräm med tomat, mozzarella och brödchips

Kryddstekt blomkål

Fiskgratäng med potatismos och lättkokta sockerärtor

Så blir färskpotatis ännu godare

Här är Årets rätt 2021: Swedish bowl!

Veganska köttbullar med gräddig sås

Kycklingfilé med rostat blomkålsmos

Bakad fläsksida med gran och sommargrönt

Så fermenterar du grönsaker

Smaken är viktigare än ”snygga” grönsaker

Shakshuka med vegansk äggröra

Tarte flambée med fänkål och ricotta

Jessica Frej: Så får du vegomaten att smaka svingott

Viltgryta med potatismos och lingon

Så blir brödet saftigt, gott och svinnsmart

Grönt och gott: Färska, krispiga ärtor och bönor

Klassisk amerikansk burgare med vegofärs

Pasta med kassler och svamp

Fiskpinnar med remouladsås och klyftpotatis

Så lyckas du med din gryta – Tareq Taylor bäst tips

Rabarber passar både till sött och salt