Kycklingvingar med bakad lök, blastpesto och rensbuljong

Av: Aftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:
Kycklingvingar med bakad lök och blastpesto.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Kycklingvingar med bakad lök och blastpesto.

”Till peston kan du använda grova örtblad, de behöver inte vara späda. Du kan också servera den till pasta.”

Recept: Gustav Leonhardt, Juniorkocklandslaget.

Kycklingvingar med bakad lök, blastpesto och rensbuljong

Antal: 6 personer som förrätt eller mellanrätt

Peston:

  • 100 g blast och bladgrönt (du kan använda vad som helst, exempelvis morotsblast, lökblast, spenat, persilja)

  • 50 g löktrav

  • 2,2 dl raps- eller solrosolja

  • 200 g rostade solrosfrön

  • ättika

  • salt 

Gör så här:

  1. Grilla eller stek blasten tills den är lite bränd. Mixa på full effekt med löktraven och olja tills det är slätt. Blanda ner solrosfröna och pulsera i mixern, när det ser ut som pesto är det klart.

  2. Smaka upp med salt och ättika.

Buljong på skrov och kylrens

  1. 1 kycklingskrov

  2. 500 g grönsaker från kylen, gärna överblivet som du inte vet vad du ska göra av, exempelvis ljusa kålsorter, rotselleri, morot, palsternacka, alla sorters lök

  3. ättika

  4. färska örter som persiljestjälkar, timjan, citronmeliss

  5. salt

Gör så här:

  • Värm ugnen till 200 grader.

  • Rosta kycklingskrovet 20 minuter i ugnen, det ska bli gyllenbrunt. Rosta samtidigt grönsakerna i en form.

  • Lägg skrovet och grönsakerna i en stor kastrull och slå på vatten tills det täcker. Sjud i 4 timmar. 

  • Sila bort skrovet och grönsakerna.

  • Reducera buljongen till hälften, smaka upp med salt och ättika. Låt dra i 30 minuter med de färska örterna.

Kycklingvingar

  • 6 kycklingvingar

  • 30 g smör

  • 1 vitlöksklyfta, krossad

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 150 grader.

  2. Stek kycklingvingarna i smör tillsammans med den krossade vitlöksklyftan.

  3. När de fått fin färg, häll i 2 dl av fonden.

  4. Låt det hela nu koka ihop så att vingarna blir glaserade.

  5. Baka i ugnen i 15 minuter.

Inkokt potatis och bakad lök

  • 150 g fast potatis

  • 4 gula lökar

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 200 grader.

  2. Skiva potatisen. Koka skivorna i buljongen tills de är mjuka.

  3. Släng in lökarna med skal och allt i ugnen i 20 minuter. Kyl och dela sedan löken. Plocka ut innanmätet lamell för lamell. Släng resten av löken samt skalet i buljongen.

Kålsallad

  • spetskål eller vitkål

  • löktrav, de spädaste bladen

  • nässlor, de spädaste bladen

  • vildärt

  • kirskål

  • olja

  • ättika

  • salt

Gör så här:

  • Skiva kålen. Blanda med de vilda växterna och smaka upp med olja, salt och ättika.

Laddar ...
Publicerad:

LÄS VIDARE