Baka med sommarbär

MAT & DRYCK

Vi bjuder på fyra smaskiga bärrecept ut Leila Lindholms nya kokbok "A piece of cake".

Recept: Leila Lindholm

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ur boken A piece of cake (Natur&Kultur).

New York blueberry cheesecake

Det här är ett underbart originalrecept från en diner i New York. Jag älskar den här kakan och till och med min amerikanska väninna säger att det är den godaste cheesecake hon har ätit. Dessutom är den väldigt enkel att göra. Servera den gärna kylskåpskall, då är den lättare att skära upp i snygga bitar. Om kakan inte vill lossna från formen brukar jag ta en liten kniv och skära försiktigt längs med kanten.

1 kaka

Tid: 1 tim 45 min

Kexbotten:

300 g digestivekex

150 g smör

Cheesecake:

600 g philadelphiaost

2, 5 dl kesella, 10 procents fetthalt

1 dl strösocker

1 dl majsstärkelse

2 tsk vaniljsocker

3 ekologiska ägg

1 dl vispgrädde

200 g vit kvalitetschoklad

1,5 dl färska blåbär (eller frysta)

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Krossa kexen fint i en mixer och blanda smulorna med smält smör.

3. Tryck ut kexblandningen till en botten i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter.

4. Förgrädda bottnen i mitten av ugnen i cirka 10 minuter och låt svalna.

5. Vispa philadelphiaost och kesella krämigt i en skål.

6. Blanda i strösocker, majsstärkelse och vaniljsocker.

7. Rör i ett ägg i taget och sist vispgrädde.

8. Bryt chokladen i bitar, smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten) och blanda ner chokladen i smeten.

9. Häll smeten över kexbottnen och strö över blåbär.

10. Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 40 minuter. Täck den med aluminiumfolie när den blivit gyllenbrun, så att den inte blir för mörk.

11. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i cirka 30 minuter.

Kladdkaksmuffins

16 muffins

Tid: 50 min

2 ekologiska ägg

2 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

50 g smör

0,5 dl matolja

1 dl ljus sirap

2 dl vetemjöl

1 dl kakao av god kvalitet

1 tsk bakpulver

1 nypa salt

100 g mörk kvalitetschoklad, 70 procents kakaohalt

Vispgrädde och färska bär till garnering

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.

3. Smält smöret, häll i matolja och sirap, blanda det med äggsmeten.

4. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.

5. Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad och blanda den med smeten.

6. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.

7. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 12 minuter. Muffinsen sjunker ihop i mitten när de tas ut. Låt svalna.

Chokladpavlova

Chokladpavlova är en galet god tårta som känns otroligt fräsch med färska bär på sommaren. På vintern brukar jag göra den med färska fikon, clementiner och strö över pistagenötter. Tårtan är döpt efter prima ballerinan Anna Pavlova

1 tårta/12 bitar

Tid: 90 min

7 ekologiska äggvitor

5,25 dl strösocker

Saft av 1/2 citron

2 msk kakao av god kvalitet

50 g mandelspån

Topping:

4 dl vispgrädde

4 dl grekisk yoghurt, 10 procents fetthalt

3 msk florsocker

1 liter färska bär

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 130 grader.

2. Blanda äggvita, strösocker och saft av citron i en torr och rostfri bunke.

3. Vispa marängen kraftigt för hand i vattenbad (över kokande vatten) tills den uppnår cirka 65 grader. Marängen ska tjockna och sockerkristallerna ska ha smält.

4. Ta av marängen från värmen och fortsätt vispa med elvisp tills den har svalnat.

5. Blanda försiktigt i kakao och mandelspån i smeten.

6. Skeda ut marängsmeten på en plåt med bakplåtspapper till en rund tårtbotten.

7. Grädda i mitten av ugnen i cirka 55 minuter, tårtan ska vara lite seg i mitten.

8. Vispa grädden och blanda den med grekisk yoghurt och florsocker. Bred gräddblandningen över marängbottnen.

9. Strö över färska bär.

Bottans snabba bärkaka

Jag har tillbringat en del sommardagar på Munsö, där mina vänner har sommarställe.

Där bjuder Bottan på denna smarriga kaka. Den går att variera med massor av olika bär och är väldigt enkel att göra.

1 kaka

Tid: 40 min

125 g smör

1,5 dl strösocker

2 dl vetemjöl

1,5 tsk bakpulver

1 nypa salt

1 ekologiskt ägg

2 dl färska bär (eller frysta)

1 msk vetemjöl

Smör och ströbröd till formen

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Koka upp smör och strösocker och låt det puttra på svag värme i någon minut. Låt svalna.

3. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner det. Tillsätt ägget.

4. Häll smeten i en smord och bröad kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter, eller i en liten ugnsform.

5. Rulla bären i vetemjölet, skaka bort överflödigt mjöl och strö dem över kakan.

6. Grädda kakan gyllene i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.

ARTIKELN HANDLAR OM