Krydda vardagen

avKarin Holmberg

MAT & DRYCK

Egen odling är guld värd

Foto: Sara Ringström
Fransk dragon, timjan, basilika, gräslök och pepparmynta trivs i fönstret – och i maten!

Nu är det hög tid att sätta igång med årets kryddväxter. Har du ingen trädgård kommer du ändå långt med en fönsterbräda. Orkar du inte fröså - chansa på en kruka från matbutiken!

Sätt gärna fröna i små sålådor. Du kan även täcka över dem med plast, som du gjort små hål i, för att efterlikna ett växthus. Glöm inte att skriva växtnamnet på krukorna!

Sätt fram växterna i ljuset när de börjar visa sig.

Kryddväxterna trivs bäst när det är ljust och svalt.

Plantera om växterna när några blad dykt upp, plantera då i en stor kruka. Krukan ska ha ett hål i botten och får gärna stå på ett fat med lecakulor eller småsten som fungerar som en dränering. Det får gärna stå kvar vatten på fatet så att växten fuktas underifrån.

Växterna ska ha vanlig omvårdnad, vatten, näring och duschas med handspruta. Plantera om växterna då och då. Vissa kryddväxter vill ha mer näring än andra, kolla alltid vad som gäller för de frön du planterar.

En växtlampa eller en vanlig lågenergilampa är ett bra sätt att öka de ljusa timmarna för odlingen.

Tänk på att växterna inte blir lika stora och kraftiga inomhus som när man planterar dem ute.

Det tar lång tid för plantorna att växa, plantera därför gärna i mars eller april.

…och så här får du butikskryddväxten att leva:

I de flesta butiker kan du köpa små krukor med kryddväxter. De är egentligen tänkta att användas direkt, men om du har tur kan du få dem att leva lite längre. Prova att plantera om växterna i en stor kruka och ta bort alla tunga blad så att växten har chans att växa till sig utan att bli nedtyngd.

Fransk dragon

Är en flerårig växt som utomhus kan bli runt 60 cm hög. Dragon vill stå soligt och vindskyddat i väldränerad och mullrik jord. Fransk dragon används bland annat till bearnaisesås, ägg och fiskrätter. Den kan både frysas och torkas. Dragonen får en kraftigare smak vid torkning än vad den har när den är färsk.

Timjan

Flerårig växt som blir cirka 30 cm hög. Blommorna är lila och bladen små, ovala och spetsiga. Jorden ska vara lätt fuktig och väldränerad. Sås från frö på våren. Bladen kan ätas färska, frysas eller torkas. Används till såser, kött, fisk och grytor.

Basilika

Kommer ursprungligen från Indien. Finns i många varianter, bland annat med smak av anis, citron och kanel. Den klassiska basilikan blir ungefär 35 cm hög och har stora gröna lite halvkupade blad. Basilikan är en värmekrävande växt men passar bäst bakom en tunn gardin som tar lite av solen. Den vill gärna ha lite mer näring än övriga kryddväxter. Skörda alltid basilikan ovanifrån så undviker du att stjälkarna blir alltför rangliga. Passar bra till både kött, fisk, fågel och i sallader. Nyskördad basilika kan med fördel frysas för att användas vid senare tillfälle.

Gräslök

Flerårig växt som blir cirka 30 cm hög, blommar med runda violetta blommor. Står gärna i soligt läge men kan gott vara i skugga några timmar mitt på dagen. Jorden ska vara välgödslad, mullrik, fuktig och väldränerad. Bladen kan både frysas och torkas. Klassisk växt som används till sillen på sommaren men som även är god i sallader och soppor.

Pepparmynta

Flerårig växt som utomhus brukar bli runt 60 cm hög. Den är lättodlad och kan stå både i sol och halvskugga. Jorden får gärna vara lite fuktig, väldränerad och näringsrik. Bladen kan användas både färska och torkade. Passar utmärkt till lammrätter eller i olika örtteer.