Middag i en form

MAT & DRYCK

Låt maten laga sig själv

Allt i en form. Mer praktiskt kan det inte bli.

Här är fyra kryddiga middagsrätter som värmer i vinter.

Recept: Eja Nilsson

Foto: Holger Edström

Samtliga recept och bilder ur "Stora boken om grytor och gratänger" av Eja Nilsson (Semic).

Ungersk gulaschgryta

Ger cirka 4-5 portioner

Tar cirka 1,5 timme

Du behöver:

3–4 gula lökar

2 vitlöksklyftor

Cirka 600–700 g benfritt nötkött, till exempel märgpipa, högrev eller rostbiff

2–3 paprikor, i olika färger

1 burk skalade tomater

Olja till stekning

1 tsk stötta kumminfrön

1 tsk torkade chiliflagor

2 tsk söt paprika, så?kallad Edelsuss

Cirka 4 dl buljong

2 tsk torkad oregano

Svartpeppar

1–2 msk koncentrerad tomatpuré

2 ungerska kryddstarka korvar, till exempel kabanoss

Gör så här:

1. Skala löken och skär den i klyftor, skiva vitlöken.

2. Skär köttet i ganska stora bitar.

3. Halvera, kärna ur och skär paprikorna i bitar. Skär också de skalade tomaterna i mindre bitar.

4. Bryn snabbt köttet tillsammans med lök och vitlök i olja, rör i kumminfrön, chiliflagor och paprikapulver och fräs 1 minut tillsammans med paprikabitarna.

5. Lägg i tomaterna och häll på buljongen. Koka upp och småkoka under lock cirka 40 minuter tills köttet är mört.

6. Krydda med oregano, svartpeppar och tomatpuré och blanda i bitar av korv. Låt småkoka under lock ytterligare 20–30 minuter.

7. Servera med kokt potatis.

Lövbiff pizzaiola

Ger cirka 4 portioner

Tar cirka 40 minuter

Du behöver:

3–4 vitlöksklyftor

1 liten gul lök

500 g mogna tomater, eller två burkar krossade tomater

Olivolja

Cirka 2 dl rödvin, eller mörk buljong

Salt och vitpeppar

1 tsk smulad oregano

Cirka 1 dl hackad färsk basilika

Cirka 1 dl medelstora kapris

10–15 urkärnade oliver, gröna eller svarta

Cirka 400 g lövbiff, i skivor

Gör så här:

1. Skala och hacka vitlök och lök.

2. Skär tomaterna i bitar.

3. Fräs löken glansig i olja, lägg i tomaterna och stek några minuter. Späd med rödvin eller buljong, rör i kryddorna och koka upp. Låt tomatsåsen sjuda under lock cirka 10–15 minuter.

4. Ta av locket, blanda i kapris och svarta oliver och koka upp. Hit kan rätten förberedas.

5. Dela biffskivorna i bitar. Salta och peppra och bryn dem hastigt i olja i het panna. Lägg ner dem i tomatsåsen och låt koka med 7–8 minuter eller tills de är genomkokta.

6. Servera med nykokt grön tagliatelle och riven parmesanost.

Spansk potatismosgratäng

Ger cirka 4 portioner

Tar 45 minuter + tid att göra köttfärssås och potatismos

Du behöver:

6–8 dl köttfärssås

2 dl pimientofyllda oliver

2–3 hårdkokta ägg

3–4 portioner potatismos

1 1/2 dl grovriven torr ost

1 ägg

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en ugnsfast form.

2. Grovhacka hälften av oliverna och blanda med den varma köttfärssåsen och skiva resten.

3. Bred ut köttfärssåsen i formen, strö på skivade oliver och lägg på hårdkokta ägg i klyftor.

4. Blanda potatismoset med riven ost, bred det över köttfärs, ägg och oliver.

5. Vispa ägget och häll det över potatismoset.

6. Sätt in mitt i ugnen tills allt är genomhett och potatismosytan fått fin guldgul färg, cirka 15–20 minuter.

Fetaostfyllda paprikor

Ger cirka 4 portioner

Tar cirka 45 minuter

Du behöver:

4 paprikor, i olika färger

200 g keso

200 g fetaost

50 g riven parmesanost

1–2 msk olivolja

4 ägg

2 msk vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk paprikapulver

2 tsk smulad oregano

Salt och svartpeppar

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200–225 grader.

2. Skär av ett lock på paprikorna och ta ur kärnor och de vita hinnorna. Skär eventuellt av en bit i botten så de blir plana och kan stå.

3. Mosa ihop keso med fetaost, parmesanost och olja.

4. Vispa i äggen, mjölet, bakpulvret och kryddorna och rör till en tjock smet. Går också bra i mixer eller mat- beredare.

5. Fördela ostblandningen i paprikorna, ställ dem i en ugnsfast form och lägg paprikalocken bredvid.

6. Grädda mitt i ugnen cirka 25 minuter.