Är de flesta recept tråkiga?

MAT & DRYCK

Hej Jon!

Jag undrar en sak om recept. 90 procent av alla recept jag provar slutar med besvikelse. Jag tycker aldrig att det smakar något särskilt, och gör det det så är det oftast bara för att det har blivit för salt.

Jag anser mig själv ha en viss potential att laga mat, jag är tålmodig och testar gärna det mesta. Gillar den kreativa sidan av det hela. Är det så att de flesta recept är tråkiga för att de ska passa alla, eller är det jag som inte klarar att göra dem rättvisa?

Så tröttsamt att spendera lång tid på mat som ändå inte smakar bättre än en mikropizza. Det ska tilläggas att de få recept jag gillar lyckas jag få att smaka bra varje gång jag gör dem.

Mvh

Gustav

Hej Gustav!

Lät ju lite dystert det där.

Om det ofta slutar med att maten blir för salt så kanske du borde provsmaka oftare. Det är enda sättet att få smakerna dit man vill. Ett recept är ju ungefärligt. Det är matlagarens finjusteringar som avgör om det blir jättegott eller bara sådär.

Ta det vackert med saltet, sockret, det syrliga och hettan från start men smaka vartefter och öka kryddningen där det behövs.

Är du dessutom en hyfsad matlagare så kan du släppa recepten och improvisera i stället. Ta avstamp i de rätter som du lyckas med och variera huvudråvaran (ta kyckling i stället för fläskfilé) eller tillbehören (couscous i stället för pasta) så får du omväxling men kan ändå vara på säker mark.

Vänliga hälsningar,

Jon Hansson