Småländsk ostkaka
Ostkaka med sin fina milda mandelsmak passar bra som efterrätt till julens stora middagar. Här är ett recept på den småländska varianten. Det är lite pyssel men så värt det.
Tänk på att tiden som ostmassan behöver stå i kylskåpet och tiden som kakan gräddas i ugn inte är inräknat i receptets tidsberäkning.
Småländsk ostkaka
Ingredienser
- 5 l mjölk
- 1.5 dl vetemjöl
- 1 msk ostlöpe
- 50 g sötmandel
- 4 bittermandlar
- 2.5 dl kaffegrädde 12%
- 2 dl strösocker
- 3 ägg
Gör så här
LÄS VIDARE
MER OM GODARE
Småländsk ostkaka – en perfekt efterrätt





1 h
Ostkaka – gott och enkelt recept med keso





1 h 10 min
Ostkaka med kardemumma och körsbärssylt
Grekisk mannagrynskaka med apelsin





1 h 30 min
Husmanskost – här är tio klassiska rätter
Vilken rätt tillhör ditt landskap?
Persikohalvor med grädde och mandel





10 min
Gräddtricket – konditorns bästa knep





10 min
Klassisk jordgubbstårta





2 h
Banoffee paj – recept på god bananpaj





40 min
Ladda järnet – det är våffeldag
Bananpannkakor – enkelt och supergott





20 min
Mormor Margits midsommartårta
2 h
Enkel jordgubbstårta





1 h
Emma Brink Rasks bästa våffelrecept
Chokladfondant – smältande gott





30 min
Enkel sås med ädelsost – perfekt till pasta





15 min

Krämig fisksoppa med grädde och tacosås





35 min

Rödbetssoppa med syrad grädde





35 min
Mandelmusslor med sylt och grädde





40 min
Påsktårta med lemon curd och grädde





2 h 40 min
Ljummen kladdkaka i vinglas





40 min
"Fössta tossdan" firas med "massipan"
Chicken and waffles – amerikansk mat





1 h 30 min