Saffranspannacotta - recept av Hela Sverige bakar-vinnaren

Så gör du en god saffranspannacotta

Foto: Frida Wismar
Recept ur boken Salt som socker av Hela Sverige Bakar-vinnaren Linn Utbult.
MAT & DRYCK

Här är en härlig dessert av årets vinnare i Hela Sverige Bakar 2018, Linn Utbult. Pannacotta med saffran och vinbär – toppad med krossade pepparkakor.

Saffranspannacotta

Antal: 10 portioner i små glas

Tid: 30 minuter + ca 3 timmar i kyl

Ingredienser:

  • 1 liter vispgrädde

  • 1/2 dl (45 g) strösocker

  • 2 paket (1 g) saffran

  • 4 gelatinblad

Gelé:

  • 1 gelatinblad

  • 2 dl (200 g) puré på röda vinbär

  • 2 msk (25 g) strösocker

  • Garnering:

  • Krossade pepparkakor

Gör så här:

Pannacotta:

  1. Koka upp grädde, socker och saffran i en kastrull och låt sjuda på svag värme i ca 5 minuter. Ställ åt sidan.

  2. Lägg gelatinet i kallt vatten och låt stå i ca 5 minuter, krama ur och tillsätt gräddblandningen. Rör ordentligt tills gelatinet smält.

  3. Häll upp i glas eller djupa skålar och låt stå i kylskåp tills pannacottan stelnat.

Gelé:

  1. Lägg gelatinet i kallt vatten och låt stå i ca 5 minuter. Koka upp puré och socker och ställ åt sidan. Krama ur gelatinet och tillsätt purén, rör ihop till en len gelé.

  2. Sila av och toppa pannacottan med gelén. Låt stå i kylskåp i ytterligare minst 30 minuter.

  3. Ta ut ur kylen minst 20 minuter före servering. Garnera med krossade pepparkakor och njut!

Recept ur boken Salt som socker av Hela Sverige Bakar-vinnaren Linn Utbult.

ARTIKELN HANDLAR OM

Julen 2018

Recept

Jul

Julmat