Lätt och mätt på rätt sätt

MAT & DRYCK

Örjan Klein bjuder på smalmeny

 Smal mat behöver inte vara tråkig. Här är beviset. Örjan Kleins trerättersmiddag – med gott bröd – innehåller betydligt färre kalorier (780) per portion än en 200 grams chokladkaka.

Det började med att hans gäster på restaurang KB i Stockholm klagade: ”Maten är jättegod men vi mår inte bra av den. Det är så svårt att hålla sig vaken efter dina luncher.”

Örjan Klein hade själv haft samma funderingar och tog fram en egen matlagningsfilosofi som han kallar ”Det medvetna köket”.

Snart fanns en ”Trerätters middag på mindre än 750 kalorier” på KB:s matsedel. Något som gav honom och KB en Michelinstjärna.

– Det blir inte dyrare, det tar inte längre tid och det blir minst lika gott men du måste vara medveten om vad du gör och vilka råvaror du använder. Det krävs kunskaper och intresse, säger han.

Som du kan se på recepten är det inget större hokus-pokus.

Färskost i stället för smör till brödet.

Mindre fett i såsen.

Kokt kött i stället för stekt.

Rotsaker och bönor eller linser i stället för stekt potatis eller pommes frites.

Yoghurt i stället för en del av grädden i glassen och sparsamt med socker i fruktsåsen.

Färsk frukt som garnityr.

Genast blir en tung middag betydligt lättare utan att tappa smak.

– Här på Atrium kör vi enligt tallriksmodellen. 30 procent kött eller fisk, de andra 70 procenten ska vara grönsaker eller rotsaker, säger Örjan Klein.

”Den medvetne kocken” kör också tallriksmodellen som livsfilosofi. 70 procent av maten väljs med eftertanke men han ger sig själv ett 30-procentigt utrymme för hamburgare eller en spontan chokladkaka när blodsockret är nere i knäna.

Jon Hansson