Ris à la Malta på tre sätt
Så gör du godaste Ris à la Maltan till jul
Uppdaterad:
Julen 2020
Här är tre varianter på en riktig julklassiker – Ris à la Malta.
Ett tips är att toppa med riven mandelmassa. Själva namnet på rätten har inte ett smack med den lilla önationen i Medelhavet att göra. Det handlar förmodligen om en missuppfattning eller förvanskning av danska rätten ”risalamande” som i sin tur kommer av franskans ”riz à l’amande”, alltså ris med mandel.
Ris à la Malta
Portioner: 6–8 Förberedelsetid: 30 min Tillagningstid: 1 h
4 dl långkornigt ris eller 12 dl risgrynsgröt
4 dl vispgrädde
3–4 msk socker
1,5 msk vaniljsocker
1,25 tsk salt
Gör så här:
Koka riset enligt anvisningarna på paketet. Lägg riset i en finmaskig sil och spola av med kallt vatten. Låt rinna av ordentligt.
Vispa grädden i en stor bunke och vänd ner riset (eller risgröten). Smaka av med socker och vaniljsocker. Låt stå kallt en timme.
Servera med saftsås, frukt eller bär.
Tips! Ersätt sockret och hälften av vaniljsockret med 200 g riven mandelmassa som du strör ovanpå gräddriset
Lingonris à la Malta
Portioner: 6–8 Förberedelsetid: 35 min Tillagningstid: 1 h
Ingredienser:
Gör gräddriset enligt grundreceptet ovan.
Rårörda lingonen:
6 hg frusna lingon
4 dl strösocker
1,5 msk vaniljsocker
Gör så här:
Rör ihop lingonen, sockret och vaniljsockret tills sockret smält.
Servera gräddriset med lingonen.
Tore Wretmans ris à la Malta
Portioner: 6–8 Förberedelsetid: 35 min Tillagningstid: 2 h
Ingredienser:
4 dl vitt ris, valfri sort
7 dl vispgrädde
1 ananas eller 3 apelsiner eller 4 dl bär
1 citron socker
Gör så här:
Koka riset så att det är fluffigt och torrt. Gör som de säger på paketet.
Vispa grädden hårt. Skär bort skalet från frukten. Skär även bort rotstocken i mitten på ananasen. Skär en tredjedel av frukten i små bitar och vänd ihop med riset och grädden – eller vänd i en tredjedel av bären. Packa rätt hårt i en form och ställ kallt ett par timmar.
Vänd upp gräddriset på ett serveringsfat och garnera med resten av frukten/bären.
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM MAT & DRYCK
Mormor Margits midsommartårta
Muffinssemlor - för dig som vägrar välja
Moussetårta av hallon och choklad på brownie
Middagstips som förför: Garanterat gott!
Ostkaka med kardemumma och körsbärssylt
Nutellasemla – gottegrisens favorit
Bullfest! Kardemumma, choklad och sprinklebuns
Så gör du en västerbottenpaj
Veganska köttbullar med gräddig sås
Smakspecial: Bästa rårakan och läcker rabarbergalette
Veganskt godis – kola och bountybitar
Magiska brownies lyser upp i mörkret
Drip cake med choklad, saltkola och vanilj
Färskostmoussetårta med jordgubbar
Bjud på juliga tapas på långhelgens fester
Enhörningstårta med vit choklad och passionsfrukt
Så lagar du Årets rätt: Torskbiffar!
Härliga sommarsmaker
Fruktig biffsallad med chili
40 min
Skördetid! Så kan du maxa det goda från trädgården
Grillad tomatkräm med tomat, mozzarella och brödchips
Viltgryta med potatismos och lingon
Vilda växter som går att äta
Saffranssemla med lingongrädde
Mormor Margits midsommartårta
Muffinssemlor - för dig som vägrar välja
Moussetårta av hallon och choklad på brownie
Middagstips som förför: Garanterat gott!
Ostkaka med kardemumma och körsbärssylt
Nutellasemla – gottegrisens favorit
Bullfest! Kardemumma, choklad och sprinklebuns
Så gör du en västerbottenpaj
Veganska köttbullar med gräddig sås
Smakspecial: Bästa rårakan och läcker rabarbergalette
Veganskt godis – kola och bountybitar
Magiska brownies lyser upp i mörkret
Drip cake med choklad, saltkola och vanilj
Färskostmoussetårta med jordgubbar
Bjud på juliga tapas på långhelgens fester
Enhörningstårta med vit choklad och passionsfrukt
Så lagar du Årets rätt: Torskbiffar!
Härliga sommarsmaker
Fruktig biffsallad med chili
40 min