Duka upp för årets kräftskiva

Av: 

Nina Kindbro

Elisa Amorelli

Kräftskiva.

Kräftskiva.

Foto: Stefan Mattsson

Kräftor

Kräftskiva, kräftfest eller kräftkalas. Vad du än kallar det – nu är det äntligen dags att stoppa kräftorna i grytan och bjuda in till årets skiva.

Här är allt du behöver för en oförglömlig kväll.

Augustimörkret sänker sig och vi kan tända ljus och mysa till det. Och till augusti hör kräftskivorna.

Så tänd lyktorna, på med hattarna och haklapparna, lägg upp kräftorna och ladda med en bunt servetter så är kräftskivan ett faktum.

Augusti, nu är de dags för kräftskiva.

Foto: Stefan Mattsson

Koka egen lag till kräftorna

Att koka kräftor är enklare än man kan tro. En välkryddad och kokande lag och en hink nyfångade kräftor är allt som behövs.

Krondill är en viktig ingrediens så se till att få tag på dill som bildat kronor.

  • Tänk på att låta kräftorna ligga i lagen 1 dygn innan festen börjar.

Recept koka kräftor.

Så äter du kräftor

Matskribenten Jon Hansson vet hur du får ut det mesta och gottaste ur vårt favoritskaldjur. Det här är några av de mest basic stegen:

  1. Dra av huvudet från kroppen.
  2. Sug i dig huvudets innehåll.
  3. Knäck klorna och ät köttet som döljer sig inuti. Glöm inte armarna.
  4. Avsluta med det godaste – stjärten. Ta bort skalet på stjärten genom att bryta loss flikarna som sitter längs med stjärtens sidor.

Vill du äta kräftor som ett proffs? Hela Jons guide hittar du här.

Fiska kräftor, kul och spännande.

Foto: Thinkstock

Fiska egna kräftor

Tänk att smyga runt i augustinattens mörka timmar med ficklampa och håv på jakt efter ljusskygga kräftor eller vittja burar i soluppgången.

Här är platserna du kan fiska på, antingen med fiskekort, upplevelsepaket eller rentav gratis.

9 bästa recepten till kräftskivan

Här har vi samlat våra bästa recept och tips på vad du kan bjuda på under kräftkvällen.

Att koka kräftor är enklare än man kan tro.

Foto: TT

Hur många kräftor per person?

Räkna ungefär ett halvt kilo kräftor per person till kräftskivan. Har du väldigt mycket tillbehör räcker det med cirka 250 g kräftor per person.

Bästa vinet till kräftor och skaldjur

På kräftskivan dricker man traditionellt öl och snaps. Skålar du hellre i ett glas vin så tänk på att vitt vin till fisk och skaldjur alltid är ett säkert kort.

Sommelieren Sarah Lindstrand Mboge har listat topp tre vinsorter som passar till skaldjur.

Snittar med sikaforsröra och forellrom.

Foto: Stefan Jerrevång

Kräftans historia och tradition

Ordet kräftskiva förekom första gången i Sverige i Dagens Nyheter 1931. Ordet "skiva" syftar i det här sammanhanget på bordsskiva, och ursprungligen ett bord dukat med mat och dryckesvaror. Traditionen bjuder också på lustiga papphattar, stora haklappar och lyktor i form av glada månar.

1994 avskaffades lagen om kräftfiske, lagen reglerade vilka tider på året kräftorna var lovliga att fiska.

Kräftpremiären inföll den första onsdagen i augusti men fortfarande förknippar de flesta kräftskivorna med augusti även om det inte är helt ovanligt med kräftor på nyårsafton.

Numera går det att köpa frysta och importerade kräftor året runt. Kräftorna importeras främst från Turkiet, Kina och Spanien.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skaffa världens smartaste trådlösa stek- och grilltermometer på Cervera och få perfekt resultat varje gång

Cervera

Att koka kräftor är enklare än man kan tro.

Foto: TT
Publisert:

Aftonbladet

/

Mat & Dryck

/

Kräftor

LÄS VIDARE

Bästa dryckerna till kräftskivan

ÄMNEN I ARTIKELN

Kräftor

Högtider

Fiske

MER OM GODARE

Goda sommarmaten

Så väljer du rätt snacks till ölen

Guide: Så skalar du och äter kräftor på rätt sätt

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Grillböcker: Här är bästa grillrecepten

Fem svenska fiskar att äta i sommar

Bästa tipsen: Så grillar du grönt i sommar

Bästa knepen för att lyckas med räkor

Bästa tipsen för sommarlunch och picknick

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Vegetariska kokböcker - 7 bästa tipsen

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Grillmästarens bästa tips inför grillsäsongen

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Sommarmat: Bästa kokböckerna

Så lagar du bästa midsommarsillen

Äta ute - nya trenden istället för krogen

Recept som hjälper dig att matsmarta

Tommy Myllymäki – 10 tips för en riktigt god soppa

Välkommen till tv-kanalen Godare

Karim Rezaul – indisk mat i världsklass

Tillfälliga restauranger sommaren 2021

Jessica Frej: Så får du vegomaten att smaka svingott

Tareq bytte mat – slapp värk och trötthet

Årets kock-finalisterna: Därför ska du äta hållbart

Nya topplistan: Här är svenskarnas favoriter

”Om 50 år äter vi inget kött i Sverige”

Stjärnkocken: ”Ett maskätet äpple är ett friskt äpple”