Duka upp för årets kräftskiva

Publicerad:
Uppdaterad:
Augusti, nu är de dags för kräftskiva.
Foto: Stefan Mattsson
Augusti, nu är de dags för kräftskiva.

Kräftor

Kräftskiva, kräftfest eller kräftkalas. Vad du än kallar det – nu är det äntligen dags att stoppa kräftorna i grytan och bjuda in till årets skiva.

Augustimörkret sänker sig och vi kan tända ljus och mysa till det. Och till augusti hör kräftskivorna. Ordet kräftskiva förekom första gången i Sverige i Dagens Nyheter 1931. Ordet "skiva" syftar i det här sammanhanget på bordsskiva, och ursprungligen ett bord dukat med mat och dryckesvaror. Traditionen bjuder också på lustiga papphattar, stora haklappar och lyktor i form av glada månar.

Foto: Stefan Mattsson

1994 avskaffades lagen om kräftfiske, lagen reglerade vilka tider på året kräftorna var lovliga att fiska. Kräftpremiären inföll den första onsdagen i augusti men fortfarande förknippar de flesta kräftskivorna med augusti även om det inte är helt ovanligt med kräftor på nyårsafton.

Numera går det att köpa frysta och importerade kräftor året runt. Kräftorna importeras främst från Turkiet, Kina och Spanien.

Till kräftorna äter vi gärna västerbottenostpaj, baguette, knäckebröd och kryddost. Öl, brännvin och sockerdricka är populärt att dricka till.

Så tänd lyktorna, på med hattarna och haklapparna, lägg upp kräftorna och ladda med en bunt servetter så är kräftskivan ett faktum.

Källa: Wikipedia

Recept:

Kräfttest: Aftonbladet har testat årets kräftor 2020.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM GODARE