Idétorka? Testa en ny ”Alfredo-pasta”

avFelix Björklund

MAT & DRYCK

Uppgradera veckomenyn med en ny pastarätt

Foto: Foto: Maria Niljon/saltpeppar.se
Pasta med Alfredoinspirerad sås.

Våga testa nytt och planera din vecka.

När det kommer till att förnya sin vardag krävs det ibland inte mer än så.

– Skriv en veckomatsedel. Det tvingar i alla fall mig att tänka till lite i förväg och det är bra trist att skriva upp exakt samma maträtter vecka efter vecka, säger Maria Niljon, en av personerna bakom matbloggen Salt&Peppar.

Pasta med sås

Portioner: 6 portioner

Ingredienser:

 • 175 gr kycklingfilé

 • 140 gr knapperstekt bacon

 • 250 gr färska champinjoner

 • 200 gr gul lök

 • 100 gr färsk spenat

 • 1 vitlöksklyfta

 • 1 burk Creme Bonjour fraiche – vitlök och örter

 • 4-5 dl mjölk (eller grädde om du vill)

 • 75 gr riven parmesanost + extra att riva över vid serveringen

 • ev. lite maizena ljus redning om du tycker såsen blir för rinnig

Servera till:

 • Pasta – förslagsvis tagliatelle

 • Riven parmesanost

 • Sallad

Recept: Maria Niljon – saltpeppar

Gör så här:

1. Strimla kycklingfilén och stek den tillsammans med salt och peppar. Lägg åt sidan.

2. Strimla baconet och knapperstekt det. Låt rinna av på hushållspapper. [Ett tips, häll inte ut det överblivna baconfettet direkt i vasken, det kan klägga igen dina rör och avlopp fullständigt efter ett tag. Så torka ur pannan i stället med hushållspapper men se upp så du inte bränner dig på det varma stekflottet!]

3. Skiva champinjonerna och dela löken i två delar och skiva den sedan i halvmånar. Fräs upp champinjoner och lök i lite smör utan att de tar färg. Krydda med lite svartpeppar. Låt en finhackad vitlöksklyfta steka med på slutet.

4. Skölj spenaten och skär den lite grovt i mindre bitar.

5. Blanda fraichen med mjölk i en traktörpanna eller kastrull och låt det koka ihop på svag värme i någon minut. Vänd ner kyckling, bacon, svamp och lökblandningen och rör samman. Avsluta med att vända ner den rivna parmesanosten. Låt alltsamman koka ihop på svag värme under tiden du kokar pastan.

6. Avsluta med att reda av med lite maizena ljus redning om du tycker såsen är lite för rinnig.

Ny vecka, nya utmaningar, men samma gamla rätter?

Det är lätt att fastna för en ”meny” man tycker fungerar och först i efterhand kommer på att man ätit i stort sett samma sak i månader. Men det finns knep för att klara sig ur vardagsmats-fällan.

Aftonbladet Mat&Vin kollade med Maria Niljon, en av tre bloggare på saltpeppar.se, som har ett par handfasta och matnyttiga tips.

– Läs mattidningar, titta på matlagningsprogram, våga prova nya recept och skriv veckomatsedel där du från början har bestämt vad du ska äta, om inte alla sju dagar i veckan, så i alla fall fem. Det är annars lätt hänt att man slänger ihop samma gamla vanliga klassiker när man står där på kvällen och magen skriker av hunger och inget är förberett.

Resor och Pinterest

Salt&Peppar är en av de äldre svenska matbloggarna och Maria har varit aktiv där sedan 2007. Själv hittar hon sin inspiration dels från bloggar, Instagram och Pintrest, men även från resor och det som äts i andra länder.

Och så kom hon på sin lite nyttigare vardags-Alfredo.

– Receptet kom jag på efter att jag hade återskapat originalrätten, Chicken Alfredo, så som jag mindes den från ett av våra restaurangbesök i USA. Jag ville nu göra en komplett pastasås som var lite nyttigare än originalreceptet och som dessutom skulle räcka till ett gäng matlådor.

För de som inte vet, vad skiljer det mot den klassiska rätten?

– Det som skiljer rätterna åt är att i denna version är det mer grönsaker, såsen är tunnare och mer ”såsig”. Kyckling är ofta ett tillbehör till den klassiska Alfredon och i detta recept ingår den från början för att rätten ska bli mer komplett och inte bara bygga på parmesanost och grädde. Jag har dessutom lagt till lite knaperstekt bacon bara för att det är så himla gott och tillför en god sälta.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept