Söta sommarbullar – fyllda med blåbär

MAT & DRYCK

Skippa kanelbullarna – gör blåbärsbullar med cream cheese: ”Lite annorlunda och lite roligare”

1 av 2

Bjud på somriga bullar till eftermiddagsfikat.

Baka ljuvliga blåbärsbullar med cream cheese.

– De är lite annorlunda och lite roligare att ha med på picknicken eller på stranden, säger receptskaparen och bloggaren Danielle Schill.

Foto: Danielle Schill.

Kanelbullar i alla ära, men varför inte testa att baka något annorlunda till kaffet. Bloggaren Danielle Schill har skapat ett recept där hon fyller bullarna med bär och cream cheese.

– De är lite somriga, lite annorlunda och lite roligare att ha med på picknick eller på stranden. De är lite krångligare att göra än vanliga kanelbullar, lite kladdigare. Man måste använda en muffinsplåt för att de inte ska flyta ut helt, tipsar hon.

Går det att variera och byta bär?

– Absolut, det beror på vad du kokar för kompott.

Vad brukar gästerna tycka om de här bullarna?

– De här är jättegoda och populära. Jag brukar alltid göra halva sorten med kanelbullar och halva gör jag något annat. Kanelbullar är ju väldigt omtyckta de med.

Här under får du receptet till Danielles blåbärsbullar.

Blåbärsbullar med cream cheese

Ingredienser:

5 dl mjölk

50 g jäst

1 dl socker

1/2 tsk salt

ca 14 dl vetemjöl

150g smör, rumsvarmt

Fyllning:

300 g blåbär, frysta eller färska

150 g syltsocker (för en mer sockrat kompott öka mängden syltsocker upp till 300g)

1 msk maizena

200 g cream cheese

Gör så här:

Smula ner jästen i en degskål och tillsätt socker. Värm mjölken till ca 37 grader och häll den över jästen och sockret, rör om så att det löser sig. Häll i hälften av mjölet och arbeta samman till en deg. Tillsätt salt och smör, arbeta sedan ner resterande mjöl till en smidig deg. Täck över degen med en bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.

Fyllning:

Koka upp blåbär och syltsocker. Låt koka på låg värme tills blåbären är lite lätt mosiga. Vispa ner maizena och koka någon minut tills kompotten tjocknat lite. Den kommer tjockna mer när den svalnar. Låt kompotten svalna tills den är rumsvarm. För att skynda på avsvalningen kan man hälla över kompotten i en värmetålig skål och ställa den i lite kallt vatten.

Utbakning:

Knåda degen på mjölat bakbord, dela den i två delar, kavla ut till en rektangelsom är cirka 1/2 cm tjock och skär degen i cirka 4 cm breda remsor. Bred på blåbärskompott och lägg en klick cream cheese i ena änden av remsan. Rulla sedan remsan så att cream cheesen hamnar i mitten. Ställ pappersformar i en muffinsplåt och lägg sedan de rullade bullarna i formen. Täck med plastfolie och låt jäsa i cirka 40 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö över lite socker. Grädda i 225 grader i cirka 15 minuter. Bullarna ska ha fått fin färg. Ta ut och låt svalna på galler under bakduk.

Recept: heavenlycupcake.se

ARTIKELN HANDLAR OM