Tigerkaka – så gör du steg för steg

Bli först med att rösta!

avAftonbladet

MAT & DRYCK

Tigerkaka – choklad- och vaniljsmakande mjuk kaka. Randiga kakan imponerar på fikagästerna. Här är ett enkelt steg för steg recept.

Tigerkaka

Antal: 8–10 bitar Tid: 1 timme 20 minuter

Ingredienser:

  • 200 g smör

  • 2,5 dl strösocker

  • 3 ägg

  • 4 dl vetemjöl

  • 1 tsk bakpulver

  • 1 dl mjölk

  • smör, till formen

  • ströbröd, till formen

Smaksättning:

  • 2 msk kakao

  • 1 msk vaniljsocker

Glasyr:

  • 1 dl florsocker + några droppar vatten

  • 1 dl florsocker och ½ dl kakao + några droppar vatten

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Smörj och bröa en form, cirka 1,5 liter.

  3. Rör smör och socker poröst. Rör ner ett ägg i taget under omrörning. Blanda mjöl och bakpulver och blanda i. Tillsätt mjölken och blanda väl.

  4. Ta undan en tredjedel av smeten i en annan skål och blanda ner kakaon.

  5. Smaksätt resten av smeten med vaniljsockret.

  6. Häll hälften av den ljusa smeten i formen och sedan den mörka smeten och resten av den ljusa.

  7. Dra runt med en gaffel lite så det blir marmorerat.

  8. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka en timme.

  9. Låt kakan svalna.

  10. Blanda florsocker och vatten och häll glasyren över kakan – njut!

ARTIKELN HANDLAR OM