Vegetariska julbullar – med formbar färs är det enkelt att göra en vegetarisk variant av julköttbullarna. Kocken Mattias Larsson tipsar om hur de blir härligt julkryddiga och perfekt stekta.
Vill du fira en klimatsmartare jul? Julbordets klimatavtryck minskas med 23 procent om du väljer svenska produkter i stället för importerade, enligt en undersökning från Lantbrukarnas riksförbund.
Här är några andra tips på hur du enkelt firar en grönare jul:
Släng ingen mat. Ett tips är att lägga upp maten i småskålar och fylla på efter hand om det behövs. Planera inköpen och använd resterna till nya rätter.
Välj svensk mjölk. Den har 60 procent längre klimatpåverkan än genomsnittet i resten av världen.
Kolla WWF köttguiden. Undvik kött som fått rött ljus i Världsnaturfondens köttguiden. Guiden hittar du här.
Välj svenska grönsaker. Även när du väljer frukt och grönt är det viktigt att välja svenskt. Importerad frukt och grönsaker har tre gånger så stor klimatbelastning än svenskt.
Allt måste inte vara vego. Gå loss på sillen i alla former om den är MSC- eller KRAV-märkt. Sill är klimatsmart och är den miljömärkt vet du att den kommer från hållbara bestånd. Den är dessutom rik på bra fetter.
Använd havregrädde. Klassikern Janssons frestelse blir riktigt klimatsmart på havregrädde.
Frossa i kålrätter! Grönkål, rödkål, brunkål och brysselkål. Välj gärna eko för den biologiska mångfalden.