Fritt fram att frossa i lösgodis idag

Lösgodisets dag 2020

Av: 

Elisa Amorelli

Godis

I dag, 26 september är det alla godisälskares största högtid – lösgodisets dag.

Men i coronatider har försäljningen sjunkit drastiskt, finns det risk för att smittas via godiset?

Risken för att bli smittad med coronavirus när man tar på eller äter lösgodis bedöms vara mycket liten.
Risken för att bli smittad med coronavirus när man tar på eller äter lösgodis bedöms vara mycket liten.

Vanligtvis konsumerar en svensk ungefär 16 kilo godis per år – det vill säga dubbelt så mycket som genomsnittet i Europa, enligt Jordbruksverkets siffror. Men sedan coronakrisen briserade har många svenskar bytt ut lösgodispåsen mot förseglade påsar.

Utvecklingen syns tydligt hos de stora godishandlarna, där bland annat Cloetta minskade försäljningen av lösgodis med 58,5 procent under andra kvartalet.

Kan corona smitta via lösgodis?

Enligt Livsmedelsveket är sannolikheten att bli smittad genom att äta lösviktsgodis nästintill obefintlig.

– Corona smittar framför allt via luftvägarna och risken att bli sjuk av att man äter eller dricker något är väldigt liten, säger Jonas Toljander, riskvärderare Livsmedelsverket till SVT.

”Det finns i dag inget som tyder på att man blir sjuk om man äter vare sig lösgodis som det finns coronavirus på. Det har inte rapporterats att någon har smittats med det nya coronaviruset på det sättet. Coronavirus smittar främst via mikroskopiska droppar i luften som kommer ner i luftvägarna – inte via magtarmkanalen”, skriver Livsmedelsverket på sin hemsida.

Det är med andra ord i stort sett fritt fram att frossa i sura nappar, djungelvrål och annat gott i helgen. Trevlig Lösgodisets dag!

ANNONS

Köp muminmuggen Lilla My på Ängen till kanonpris! Hitta alla muminmuggar hos Cervera.

Extern länk från Cervera

Gå till rabatten

Baka med godis

Warsén, Jenny

Baka med godis

139,00 kr

Läs mer

Till shoppen
Publisert:

LÄS VIDARE

Fruktmüslin är en sockerbomb

ÄMNEN I ARTIKELN

Godis

Livsmedelsverket

Mat & dryck

Godisrecept

Matnytt

MER OM GODARE

Så mycket godis äter vi under påsken

Restaurangerna dukar upp julbord – även i år

Populäraste godiset i påskägget

Var femte höna har avlivats – risk för äggbrist

Fiskarna att undvika – kan innehålla miljögifter

Trenden fortsätter: Fler svenskar väljer vegetariskt

Allt du behöver veta om det asiatiska köket

Så lagar du maten som förbättrar ditt humör

Laga klimatsmart barnmat med Jessie Sommarström

”Kom utanför den där bubblan med tio rätter”

Årets värsta matbluffar är nominerade

Årets julskinka kan bli rekorddyr

Svenskar mumsar skaldjur som aldrig förr

Så blir laxen smartare mat

Stenålderskost minskar nivån av blodfetter

Mikael hade 150 ton grönkål – startade kålrusning: "Otroligt"

Här är svenskarnas mest ”svinndumma” varor 

Allt du behöver veta om mat från Mellanöstern

Niklas Ekstedt: Det är en stor wow-upptäckt

Här är maten som kan frysas

Nya topplistan: Här är svenskarnas favoriter

Ida Warg: ”Bästa restaurangen jag varit på”

Malin Mendels indiska mat

Så har du aldrig använt potatisskalaren förut