Nässelsoppa med pocherat ägg och sparris.

Foto: SAMUEL UNÉUS

Nässelsoppa med pocherat ägg, sparris och krämig ost

5 (1 röst)

Matsmarta onsdag

Nässlor och sparris. Primörerna är skira, mjuka och samtidigt lätt krispiga, så koka bara lätt och låt dem tala för sig själva.

Här är ett recept av Årets kock Ludwig Tjörnemo – nässelsoppa med ägg, sparris och härligt krämig ost.

Nässelsoppa med pocherat ägg, sparris och krämig ost

  • Ingredienser

  • 4 ägg
  • 5 msk ättika
  • 2 l vatten
  • Soppa

  • 50 g nässlor
  • 1 schalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl grädde
  • 4 msk sherry, inget måste
  • 4 dl kycklingbuljong, går bra även med grönsaksbuljong
  • 25 g smör
  • 1 msk vitvinsvinäger, cirka
  • salt
  • Grönsaker

  • 2 sparris
  • 0.5 spetskål
  • 1 dl spritärter
  • Picklad lök

  • 6 steklökar
  • 0.5 dl ättika
  • 1 dl socker
  • 1 dl vatten
  • Ostkräm

  • 1 ägg
  • 100 g riven ost, valfri hårdost, exempelvis prästost
  • 50 g crème fraiche
  • 1 nypa salt
  • Topping

  • 0.25 baguette
  • 100 g smör
  • färska örter, exempelvis nässlor, persilja, sarepta (salladssenap), gräslök

Gör så här

Av: 

Aftonbladet

LÄS VIDARE

Bakade rabarber med mandel och punschgrädde

ÄMNEN I ARTIKELN

Matsmarta onsdag

Recept

Årets kock

MER OM GODARE

Succé: Vårprimörer och närodlat!

Vit sparris – favoriten bland vårprimörerna

30 min

Mustigt knäckebröd med kaffe

2 h