Vad krävs för att vinna Årets kock?

Snart final i Årets kock 2020. Vem kommer juryn att utse till vinnare?

En professionell matlagare ska det vara – det står i reglerna.

De 36 årets kockarna sedan starten 1983 har andra gemensamma drag. Vi har grävt i arkiven.

Vinnaren är en han

17 september i år står en kvinna och sju män på startlinjen. Den manliga dominansen har även tidigare varit närmast total. 35 herrar och bara en dam, Kristina Pettersson (1988), har vunnit titeln.

– Jag tror att det avspeglar hur det ser ut i krogköken. Där jobbar mest killar, säger Jessie Sommarström, finalist i år.

Det avspeglar också finalfälten genom åren. Totalt har 168 finalister gjort upp om segern. Endast 13 (knappt 8 procent) av dem har varit kvinnor om vi räknar med Jessie Sommarström. Egentligen är de bara tolv eftersom Kristina Pettersson varit med två gånger. 

Tina Nordström (2000) och Sveriges mästerkocken Louise Johansson (2019) är två av de mer kända. 

27 finaler har varit helmanliga.

Den sneda fördelningen pekar också på ett stort problem för branschen som skriker efter utbildade kockar. Ungefär lika många killar som tjejer går restaurang- och livsmedelsprogrammet på gymnasiet men sedan trillar tjejerna ifrån. Tuff, ibland sexistisk, ton i krogköken och mycket kvällsjobb är några av förklaringarna.

Vinnaren är inte purung

Medelåldern för Årets kock-vinnaren är drygt 28 år. Logiskt eftersom det krävs rutin för att ta hem tävlingen. Många av vinnarna har både en och två finaler i ryggsäcken innan de får till fullträffen.

Både den äldste och den yngste vinnaren kom tidigt i tävlingens historia. Gert Klötzke, sedermera professor i gastronomi, vann 1986, 41 år gammal. Året efter vann en 22 år ung Fredrik Eriksson. I dag driver han bland annat Långbro värdshus och Nationalmuseums restaurang.

Vinnaren har svenska rötter

Nilson, Pettersson, Eriksson. Det finns visserligen en handfull första eller andra generationens invandrare i vinnargänget, bland andra Klötzke och Sveriges mästerkock-domaren Markus Aujalay 2004 men de allra flesta har blågult påbrå. Ende utländske medborgaren som vunnit är ålänningen Michael Björklund år 2000.

Vinnaren jobbar i storstan. 

Bortsett från tävlingens första år har vinnarna jobbat i storstadsregionerna – två i Malmö, tio i Göteborg och 17 i Stockholm (dessutom en i Saltsjöbaden och en i Sollentuna).

Under 90-talet och början av 2000-talet dominerade göteborgskrogarna som kläckningsplatser för årets kockar. Men på senare år har Stockholm tagit över nästan helt. Ett undantag är regerande mästaren Martin Moses från SK Mat & Människor i Göteborg.

Värdshuset Flottaren i lilla Vansbro har faktiskt stått som vagga för två vinnare, Gert Klötzke och Kristina Pettersson.

Vinnaren vill ha det enkelt. 

Den slutsatsen kan vi dra av de matfilosofi-citat som finns på Årets kocks hemsida. Hela 17 vinnare använder nyckelord som ”enkelhet”, ”okomplicerad”, ”rak” och ”rustik”. 

Lite lustigt med tanke på de elaborerade läckerheter som de kreerat för att vinna titeln. Men Årets kock-rätter innehåller fler krusiduller och arbetskrävande garnityr än de som serveras på även lyxigare krogar. Dessutom brukar många kockar för egen del föredra rejäl husmans eller en kokt med bröd framför den mat de brassar på jobbet.

Vinnaren är en jäkel på att laga mat

Men det anade du väl redan.

.

Följ vägen till Årets kock-finalen på tv-kanalen Godare. Godare ser du på Telenor, Com Hem, Canal Digital, Ownit, Viasat och Aftonbladet (utvalda program). Finalen sänds live på TV 4 Play den 17 september.

.

Publisert:

LÄS VIDARE