Veganska köttbullar med gräddsås och hasselbackspotatis

Semestern rullar mot sitt slut och det är snart vardag. Här bjuder matbloggaren på vardagsklassiker på nytt sätt

Publicerad:
Uppdaterad:

Klassisk svensk god mat – helt utan kött och mejerier.

På matkanalen Godare.se bjuder matbloggaren Gustav Johansson på vegansk husmanskost. I det här avsnittet kan du se hur han lagar köttbullar med gräddig sås och chrunchig hasselbackspotatatis.

– Vi måste ta den maten vi älskar och göra den lite bättre.

”Det här är ett av mina absoluta favoritrecept genom alla tider. Jag kommer ihåg första gången jag bjöd någon på det efter att ha experimenterat fram det. Det var min trettioåriga svåger som var på middag, som varit vegetarian sedan han var sju. Han slickade tallriken ren! Att kunna äta klassisk husmanskost igen, gjord från grunden tror jag var något varken han eller jag riktigt hade räknat med när vi blev vegetarianer. Husmanskost är ju kött. Punkt. Men tack och lov hade vi fel, och vi var verkligen inte de enda som hade längtat efter en redig tallrik med hemmagjorda köttbullar i gräddsås. ”

Köttbullar med gräddsås och hasselbackspotatis

Antal: 4 portioner

Ingredienser

Köttbullarna:

  • 400 g formbar vegofärs

  • 2 msk havregrädde

  • 1 gul lök

  • 1,5 msk god grönsaksfond

  • 1 msk mörk kinesisk soja

  • ½ msk mald kryddpeppar

  • Veganskt smör att steka i (mycket)

  • Salt och svartpeppar

Gräddsås:

  • 3 dl havregrädde

  • 1,5 msk grönsaksfond

  • 1 msk svartvinbärsgele (med pektin)

  • 1 msk mörk kinesisk soja

  • 1 tsk torkad timjan

  • 5 torkade enbär

  • Salt och svartpeppar

Pressgurka:

  • 1 stor färsk gurka

  • 3 krm salt

  • 2 msk ättika (12%)

  • 1 dl vatten

  • 3 msk socker

  • ½ krm vitpeppar

  • en liten näve hackad persilja

Rårörda lingon:

  • 3 dl färska lingon

  • 1-1,5 dl socker

Hasselbackspotatis:

  • 10-12 medelstora fasta potatisar som är ungefär lika stora

  • 1-2 dl ströbröd

  • ca 50 g vegansmör

Gör så här:

Köttbullarna

  1. Tina den formbara färsen genom att låta den ligga i rumstemperatur ca 45 minuter

  2. Skala och finhacka den gula löken. Riktigt fint, ju finare desto bättre!

  3. Blanda ner löken och alla övriga ingredienser i färsen och blanda för hand.

  4. Smaka av färsen. Den ska inte vara FÖR starkt kryddad, men ha ganska tydlig karaktär av lök, kryddpeppar och mustighet. 

  5. Forma små bollar, ca 2 cm i diameter tills smeten är slut.

  6. Värm en stekpanna och stek köttbullarna i omgångar i rikligt med matfett på hög värme tills de fått fin färg och känns fasta.

  7. Ta ut ur stekpannan och tillaga gräddsåsen i stekresterna från köttbullarna.

Gräddsåsen

  1. Häll ner alla ingredienser till gräddsåsen i stekpannan som du nyss stekte köttbullarna i och låt koka ihop tillsammans i 2-3 minuter.

  2. Smaka av med salt och peppar och låt  köttbullarna koka med på nytt den sista minuten.

Gurkan

  1. Skölj gurkan eller skala den om du vill. Skiva den i tunna skivor med en kniv, osthyvel eller mandolin.

  2. Lägg skivorna på en tallrik eller på en skärbräda och salta dem. Lägg därefter en annan tallrik eller bräda tätt över dem så de ligger i press och ställ något tungt på. Låt pressas i ca 30-40 minuter så att de vätskar ur en del.

  3. Blanda ihop resten av ingredienserna till en kall lag som du vispar tills sockret löst sig. Häll av den utpressade vätskan från gurkan och blanda ner skivorna i lagen.

  4. Ställ i en ren glasburk i kylskåp i minst en timme innan servering.

Lingonen

  1. Blanda lingon och socker i en skål och mosa dem med en gaffel. Om de är frysa så kanske du får värma dem lite kort i micron eller i en kastrull så att de går att mosa.

  2. Smaka av med mer socker eller lingon tills du hittar en nivå på syran du gillar. Klart!

Potatisen

  1. Skär tunna jämna skåror i potatisarna med en kniv, ungefär ¾  igenom. Det hjälper om du håller potatisen i en träslev eller sked så riskerar du inte att skära igenom botten.

  2. Lägg potatisen i en ugnsfast form och bre en klick vegansmör över varje. Om smöret är rumstempererat är det mycket lättare att få det att fastna.

  3. Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i 20 minuter.

  4. Ta därefter ut dem, bred på mer smör som får smälta ner i skårorna och strö över rikligt med ströbröd. Grädda i 25 minuter till eller tills ytan är krispig och de är mjuka rätt igenom. Servera genast!

Recept från kokboken ”Vegansk Husmanskost”, Bonnier Fakta.

Laddar ...
Köttbullar med gräddsås.
Foto: Emil Hovmark
Köttbullar med gräddsås.
Publicerad:

LÄS VIDARE