Bäst före – så länge håller snacks, läsk och choklad

Av: 

Aftonbladet

Matsmarta onsdag: Bäst före

Hur länge håller egentligen läsk? Kan man äta choklad som blivit vit? Hur ska du förvara nötter för att de ska hålla sig goda?

I programserien ”Bäst före” förklarar hållbarhetsexperten Louise Ungerth vad som gäller med ”bäst före-datum”.

Louise Ungerth är opinionsbildare inom hållbarhetsfrågor och har arbetat på Konsumentföreningen i Stockholm. Hon driver bloggen louiseungerth.se om bland annat matsvinn.

– Vi slänger så himla mycket mat, helt i onödan, säger hon.

ANNONS EXTERN LÄNK

Fynda mat med 20-90 procents rabatt – samtidigt som du minskar matsvinnet

Matsmart


Därför slänger vi mat …

 • Odlare: Krokiga morötter, äpplen med skönhetsfläckar med mera går inte att sälja, och kasseras.
 • Livsmedelsindustrin: Skadade råvaror eller fel i produktionen.
 • Butiker: Svinnet beror ofta på passerat bäst-före-datum. Det kan vara felbedömningar vid beställning. En del butiker vill ha ett brett sortiment för att kunderna förväntar sig det och det ökar svinnet. Retursystemen för mejeriprodukter och bröd gör att affärerna inte anstränger sig att sälja slut eftersom de kan återlämna varorna nästan utan kostnad.
 • Restauranger: Det är svårt att förutse hur många gäster som kommer och det är särskilt stor risk för matsvinn vid självservering från bufféer. Gästerna lassar på mer än de orkar äta.
 • Storkök och skolkök: För många portioner tillagas. Ekonomiska rutiner i storkök kan gör att man budgeterar för onödigt mycket mat och därmed även gör av med för mycket resurser för att inte få lägre anslag nästa år.
 • Hushållen: Det höga tempot i samhället gör att hushållen i dag sällan hinner planera inköp och matlagning. Överinköp leder till att maten hinner bli gammal. Stämpeln ”bäst före” feltolkas. Alla delar av råvarorna eller resterna tas inte tillvara och förpackningar töms inte ordentligt.
   
  Källa: Naturvårdsverket
 • Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill Aftonbladet inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?

Publisert:

LÄS VIDARE

Bäst före – så länge håller maten

ÄMNEN I ARTIKELN

Matsmarta onsdag: Bäst före

MER OM GODARE

Så länge håller äggen: ”Bäst före-datumet är helt fel”

Experten: Så länge håller maten

Miljöforskaren: Var tredje matkasse slängs