Så tar du hand om trädgårdens frukter och bär

Av: 

Ida Gustafsson

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Hemmagjord äppelmust.
Hemmagjord äppelmust.

Kommersiell text (läs mer här)

Blev det mer äpplen, päron och plommon än vad du orkar äta?
Gör must, mos och juice i stället – här är bästa tipsen på allt du behöver!

Om du fått mer frukt än vad du behöver kan du förstås skänka bort till vänner eller genom att sätta ut en låda på gatan. Eller så behåller du frukten själv och gör något gott av det! Att göra äpplemos eller koka sylt och saft är ett bra sätt att ta tillvara på och njuta av trädgårdens skafferi länge.

På många håll i landet finns det musterier där man kan lämna in sina äpplen för att senare kvittera ut en färdig must. Men det går förstås att göra must eller cider själv där hemma med hjälp av rätt prylar – vi listar allt du behöver (och lite till!) här nedan.

Råsaftcentrifug

Råsaftcentrifug från Philips.

Ett enkelt sätt att ta tillvara på skörden är med en råsaftcentrifug som snabbt gör en nyttig frukt- och grönsaksjuice.

Avance Collection Råsaftcentrifug

Philips

Avance Collection Råsaftcentrifug

2 299,00 kr

Läs mer

Till shoppen

Sylta, safta och lägg in

Boken Sylta, safta och lägg in.

Med boken Sylta safta och lägg in får du alla tips och recepet du behöver för att ta tillvara på naturens skafferi på bästa sätt. Förvandla säsongens frukter, bär och grönsaker till sylt och marmelad, smakrika inläggningar, läskande saft och värmande glögg.

Fruktkross

Fruktkross från Rååpress.

Om du har mycket äpplen kan en fruktkross och fruktpress vara en bra investering för att göra din egen must. Fruktkrossen går att använda till alla frukter, men stenfrukter som plommon måste vara urkärnade innan de krossas i maskinen. Fruktkross Manuell 9L är konstruerad för att göra en så optimal fruktmassa som möjligt för att det ska gå att få ut så mycket must som möjligt i samband med efterföljande pressning.

Fruktpress

Fruktpress från Rååpress.

Den krossade frukten passerar du sedan till must med fruktpressen. den funkar till äpple, päron och andra frukter och grönsaker som rödbetor, rabarber och alla sorters bär.

Ciderrevolutionen!

Boken Ciderrevolutionen lär dig allt om cidertillverkning.

Om du är sugen på att göra cider eller trendig pet-nat hemma är denna boken perfekt läsning. Med enkel utrustning och ett öppet sinne kan vem som helst tillverka god och spännande cider jäst från våra äpplen, päron, plommon och bär.

Startkit för cidertillverkning

Startkit för att brygga cider hemma

Startkit för cidertillverkning som innehåller allt du behöver för att göra cider på frukt och bär från trädgården.

Bag-in-boxförpackningar

Bag-in-box-förpackning till den egna äpplemusten eller cidern.

Förpacka din färdiga must eller cider i en klassisk bag-in-box-förpackning. Praktisk förpackning som kan förvara must, vin, juice och saft under en längre tid. Pastörisera först musten genom att värma upp den till ca 80 grader och tappa upp den i påsarna innan den svalnar. Förvara sedan mörkt och svalt, upp till ett år.


Publisert:

LÄS VIDARE

Äppelbakelser med vaniljkräm

ÄMNEN I ARTIKELN

Kommersiell text (läs mer här)

Äpplen

Trädgård

MER OM GODARE

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Vegetariska kokböcker - 7 bästa tipsen

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Baka bröd: Här är allt du behöver

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Grillböcker: Här är bästa grillrecepten

Snygga ölglas: Bästa tipsen

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Plocka svamp: Guide till allt du behöver

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Så gör du egen glass hemma - bästa tipsen

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Laga mat som proffsen med en sous vide

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Kokböcker som hjälper dig att spara pengar

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Julklappar till köket - 9 tips att ge bort i julklapp

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Knivar: Bästa tipsen

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Julens bästa kokböcker

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Laga asiatiskt: Köksprylarna du behöver

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Så tänder du grillen: 7 bästa tipsen

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Allt du behöver för att baka kladdkaka

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Pizzaugn: Bästa tipsen för att grilla pizza

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Fina brickor och skärbrädor till chark- och ostbrickan

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Vintillbehör som gör festen roligare

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Grilltillbehör: Allt du behöver för grillningen

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Grytor och kastruller – bra tips till köket

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Äntligen kräftskiva: Allt för en lyckad kräftfest!

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Expertens tips: ”Utgå från maten när du väljer vin”

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Göra egen pizza – här är allt du behöver

Kockens bästa recept med hjortron

Aroniabär – allt om det nyttiga bäret