Japansk mat med nordiska ingredienser

Av: 

Clara Öhrn

Middagstips

Det japanska köket har funnits som en röd tråd genom hela Frida Ronges karriär.
På restaurang Tak i Stockholm lagar hon skandinavisk mat med japanska smaker och tillagningsmetoder.
Nu kan du laga en av hennes favoriträtter hemma.

För ungefär tio år sedan, när Frida Ronge fick upp ögonen japansk mat var sushi inte riktigt vad det är idag, i Sverige. Fisken kom vanligtvis vakuumförpackad och färdigskivad från Asien, sedan pressades vattnet ur fisken och lades på en bit ris, och så var sushin klar. Frida, vars pappa är fiskhandlare, är uppvuxen med fisk och skaldjur och tyckte att det var konstigt att man inte använde sig av svensk och nord-atlantisk fisk.

Sushi på svenska

– Vi har ju makrill, kräftor, gös och piggvar och hur mycket fiskar som helst att arbeta med, så jag förstod inte varför man inte gjorde det med sushi, säger Frida Ronge.

Det blev startskottet för hennes gastronomiska resa inom det japanska och nordiska köket. Sedan i våras driver hon restaurang Tak i Stockholm som snabbt har blivit en riktig snackis. På den 1 000 kvadratmeter stora restaurangen lagas skandinavisk mat inspirerad av japanska smaker och tillagningsmetoder.

Att ta tillvara och hushålla med resurserna är något som ligger Frida varmt om hjärtat. På Tak arbetar hon enbart med hållbart fiskade råvaror.

– Börjar vi inte fiska hållbart och tänka oss för, både privatpersoner och på restauranger, så kommer vi om knappt 20 år ha fiskat ur våra hav. Det är fruktansvärt, tycker Frida Ronge.

Laga sushi hemma

Vill du laga sushi hemma finns massor av alternativ till de traditionella asiatiska fiskarna, som till exempel tonfisk. Det går utmärkt att göra god sushi på svenska och nordatlantiska fiskar, dessutom är det kul att testa något nytt. I övrigt tipsar Frida om att använda råvaror som är närproducerade och i säsong, det är både godare och bättre för miljön.

– Tänk efter vad som finns nu. Du kanske inte behöver ha jordgubbar på nyårsafton eller köpa kantareller i februari, säger Frida Ronge.

I Fridas Ronge bok Rå som sushi finns teknikbeskrivningar, inköpslistor och tillagningssätt - men vill du laga en enklare sushivariant kan du testa Chirashi sushi, en av hennes favoriträtter. Det är en traditionell anrättning som ofta äts ur en hangiri, ett japanskt träkärl för ris. Basen är sushiris som sedan toppas med valfria tillbehör, fisk, äggula eller majonnäs och grönsaker. Den sushin är superenkel att laga och går snabbt att göra till många.

Fridas recept på Chirashi sushi

Publisert:

LÄS VIDARE

Sushi – så gör du egna sushirullar

ÄMNEN I ARTIKELN

Middagstips

Recept

Fiskrecept

Sushirecept

Laxrecept

MER OM GODARE

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Laga asiatiskt: Köksprylarna du behöver

Sushi sho – autentisk omakase i Vasastan

Allt du behöver veta om det asiatiska köket

Karim Rezaul – indisk mat i världsklass

Fem härliga middagar à la Tina

Årets kock-finalisterna: Därför ska du äta hållbart

Här är Årets rätt 2021: Swedish bowl!

Surströmmingsklämma och tillbehören

25 min

Här är svenskarnas favoritkök

Sex steg – så blir du bra på italiensk mat

Tareq Taylor – hela middagen på en plåt

Vegansk snabbmat – enkelt och jättegott

Kockens tips: Så tar du kryddorna till nästa nivå

Nobelkocken avslöjar förrätten

Här finns världens godaste mat

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Kokböcker: Här är årets tips på bokrean

Bra basvaror att ha hemma

Knepet som kan göra landslaget till vinnare

Dante Zia bjuder på hållbar vardagsmat

Kocken: En god sås kan du briljera med

Grilla gurka och få fram nya smaker

Nya topplistan: Här är svenskarnas favoriter

Kocken tipsar: laga hållbar mat

Här finns food trucksen där du bor