Dan dan-nudlar – streetfood från Sichuan

Av: Aftonbladet

Publicerad:
Dan dan-nudlar – streetfood från Sichuan
Foto: Stefan Wettainen
Dan dan-nudlar – streetfood från Sichuan

Dan dan-nudlar – streetfood från Sichuan – ”Du kan servera nudlarna på två olika sätt, beroende på vad du föredrar. Antingen serverar du rätten som den oftast serveras i Kina, med såsen i botten, nudlarna i mitten och sedan toppat med färs och salladslök. Eller så rör du helt enkelt ihop allt i wokpannan och serverar rätten ihopblandad. Jag föredrar faktiskt det sistnämnda då det känns enklast”, tipsar Gustav Johansson.

Recepten är från boken ”Klassiska rätter på veganskt vis”. 

Dan dan-nudlar

Antal: 4 portioner

Dan Dan nudlar är klassisk streetfood från Sichuanprovinsen i Kina, som är känd för sina chiliheta rätter och framförallt för den väldigt speciella sichuanpepparn som ger en väldigt speciell stickande hetta på tungan och smakar lätt av lime. Jag upptäckte sichuanköket för något år sedan och har varit helt besatt i smakerna sedan dess, vilket jag uppenbarligen inte är ensam om. Jag la ut det här receptet på bloggen i december 2019 och det har sedan dess varit ett av de absolut mest lästa på bloggen, alla kategorier. Mitt recept är inte 100 procent som originalet, då vissa av råvarorna kan vara svåra att få tag i. Men gott är det!

Ingredienser:

  • 5–6 salladslökar, det vita

  • 6 vitlöksklyftor

  • 3 msk riven färsk ingefära

  • 3 msk surkål

  • 1–3 färska röda chilifrukter eller 0,5-2 msk sambal oelek (frivilligt om man vill ha mer hetta, färdigköpt

  • chiliolja är inte alltid jättestark beroende på märket)

  • 2–3 msk kinesisk chiliolja, (Lao Gan Ma)

  • 3 msk Chiankiang (kinesisk vinäger, går att ersätta med balsamvinäger)

  • 1 msk agavesirap (eller motsvarande mängd socker)

  • 2 msk flytande tahini

  • 1,5 dl vatten

  • 3 msk + 1,5 msk japansk sojasås

  • 300 g sojafärs

  • 2 tsk sesamolja till stekning

  • rapsolja till stekning

Till servering:

  • 500 g udonnudlar

  • 1 msk sichuanpepparkorn

  • 5–6 salladslökar, det gröna

Gör så här:

  1. Koka dina nudlar och låt dem stå i kallt vatten tills de ska serveras så att de behåller sin konsistens.

  2. Rosta sichuanpepparkornen i en torr wok eller stekpanna. Ta upp dem när de börjar dofta gott och mortla dem. Ställ åt sidan så länge.

  3. Strimla salladslöken och separera de vita och gröna delarna. Spara de gröna delarna till att toppa den färdiga rätten med.

  4. Skala och riv vitlök och ingefära. Grovhacka surkålen och skiva chilin om du vill ha extra sting. Mät upp chiliolja, chiankang, agavesirap, tahini, vatten samt 3 msk soja i en skål och ställ åt sidan så länge.

  5. Hetta upp en wok eller stekpanna till hög värme med lite rapsolja och stek sojafärs, surkål och de vita delarna av salladslöken tillsammans med 1,5 msk sojasås och sesamolja tills färsen börjat bli knaprig. Lägg i en bunke och ställ åt sidan så länge.

  6. Häll i lite mer olja i stekpannan och fräs vitlök, ingefära och färsk chili på hög värme i cirka 30 sekunder. Rör om så att det inte bränns, men se till att allt blir genomstekt och luktar gott. Häll i all vätska och rör om. Koka upp och låt koka i 2–3 minuter. Smaka av med sojasås, vinäger och eventuellt mer chiliolja om du tycker att balansen behöver justeras.

  7. Rör ner nudlarna i såsen och låt dem bli varma. Vänd ner färsen, rör om så allt blandas och toppa sedan med sichuanpeppar och salladslök. Servera omgående!

Laddar ...
Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM MAT & DRYCK