Rödbetor – allt du behöver veta

Av: 

Aftonbladet

Soppa och sallad blir extra gott med rödbetor.
Soppa och sallad blir extra gott med rödbetor.

Recept

Rödbetor – läckert djupröda och med en fin, lätt jordig smak, passar rödbetor till så mycket mer än pytt i panna. Du kan till exempel halvera och baka dem i ugn eller riva och lägga på salladen. Här kommer tips på hur du kan använda den röda lilla godbiten.

Rödbetor är en av de där rotfrukterna som man kanske inte alltid tänker på att den är så användbar. Den går att lägga in, baka i ugn, hyvla eller riva rå och till och med användas i bakning. Att den dessutom är både nyttig och klimatsmart gör den till ett ännu mer självklart val.

5 fakta om rödbetor

Nyttigheter

1. De innehåller mängder av mineraler och antioxidanter.

Klimatsmart

2. Rödbetor är ett bra miljöval eftersom det finns svenska, ekologiska att köpa året runt.

Bra för kroppen

3. Rödbetor innehåller nitrat och betain som bland annat är bra för hjärtat och blodkärlen.

Färgen

4. Rödbetsjuice kan användas för att sätta färg på till exempel din smoothie, eller varför inte på ditt hår. Redan på 1500-talet användes rödbetsjuice till hårfärgning.

Fläckarna

5. Fläckar från rödbetor är enklare att få bort med kallt eller ljummet vatten än med varmt.

5 goda recept med rödbetor

Rödbetssoppa

Bjud på läckert färgstark soppa som både är lättlagad, snabb och jättegod. En klick crème fraiche i soppan ger en härlig kombination med sin lite syrliga smak. Toppa gärna med färska, hackade örter som till exempel mynta, timjan och oregano. Servera med ett rustikt, gärna hembakat, surdegsbröd.

Rödbetssoppa

Rödbetor med yoghurt och getost

Om du kokar rödbetorna själv kan du göra det en dag i förväg så de hinner svalna. Annars väljer du färdigkokta. Bred ut den krämiga, tjocka yoghurten på ett snyggt fat och lägg på rödbetor, smulad getost och valnötter lite snyggt så där. Vinägretten blir pricken över i.

Rödbetor med yoghurt och getost

Confiterade betor med ostronskivling

Bjud på rena finkrogsrätten. Confitera kan låta alltför krångligt men det är det inte alls, det betyder att du kokar något i fett och de här rödbetorna bakar du helt enkelt i olja i en ugnsform. Har du aldrig friterar svamp förut så är det dags, de blir makalöst frasiga och goda.

Rödbetor – med frasig ostronskivling

Rödbetsbiffar med rosmarin

Vad sägs om läckert rosa rödbetsbiffar i stället för den vanliga bruna hamburgaren. Eller så serverar du dem med ugnsrostad potatis och tzatziki. Rosmarin och riven ost ger härlig smak till burgarna som innehåller både rödbetor, bulgur och kikärtor. Med färdigkokta kikärter är det här en riktigt snabblagad rätt.

Rödbetsbiffar med rosmarin.

Rödbeta med färskost, hallonvinägrett och rostade solrosfrön

I den här vackra rätten signerad Paul Svensson spelar rödbetorna huvudrollen i två olika varianter, färsk, tunnskivad och kokt hel. De rostade solrosfröna kompletterar fint med sin nötiga smak och läckra crunch tillsammans med den krämiga färskosten.

Rödbeta med färskost, hallonvinägrett och rostade solrosfrön.
Publisert:

LÄS VIDARE

Surdegsbröd – så lyckas du med bakningen

ÄMNEN I ARTIKELN

Recept