Ludwig Tjörnemo vann Årets kock 2020

”Lång dag – men väldigt mycket glädje”

Svampskummet sprack och bara halva juryn fick tillbehöret på tallrikarna men vad gjorde det när maten var så väldigt god.

En vrålande glad Ludwig Tjörnemo är Årets kock 2020.

– Jag är väldigt lättad. Det har varit en lång dag och vi har lagat fyra rätter. Men det är mycket glädje förstås. Väldigt mycket glädje, säger den 28-årige stockholmaren som jobbar för livsmedelsföretaget Unilever och Restaurang Étoile.

  • Vad hände med den varma rätten på kanin?

– Jag hade gjort ett skum på svamp men precis när vi skulle lägga upp såg jag att det spruckit och jag var tvungen att göra ett nytt. Och då hann jag bara lägga klart tre av tallrikarna till juryn. Men annars har faktiskt allt gått enligt planerna.

  • Du har redan hunnit få några klunkar champagne. Hur ska du fira vidare?

– Snart bär det iväg till Operakällaren och middag med min flickvän och kompisar.

  • Vad väntar du dig av året som Årets kock?

– Det kommer att bli mycket kul matlagning – och mer glädje.

Årets bäste kock. Vrålande glad.
Årets bäste kock. Vrålande glad.
Ludwig Tjörnemo firade med med prins Carl Philip när han korades till Årets kock 2020.
Ludwig Tjörnemo firade med med prins Carl Philip när han korades till Årets kock 2020.
”Det har varit en lång dag och vi har lagat fyra rätter, säger Ludwig Tjörnemo
”Det har varit en lång dag och vi har lagat fyra rätter, säger Ludwig Tjörnemo

Trots dramatiken med svampskummet och en tävlande som kastade in handduken redan efter första rätten blev det en ovanligt stillsam Årets kock-final. Ingen publik fanns på plats på grund av coronapandemin och spridda applåder från tävlingsledningen var det enda som hördes när rätterna bars fram till juryn.

– Lite tråkigt att det är så tomt och tyst. Du hör ju hejaropen även om du är i din bubbla under tävlingen, säger förra årets vinnare Martin Moses som tyckte det var rätt skönt att få hålla sig på ”andra sidan” den här gången men också kände ett visst vemod under sin sista dag som Årets kock.

Finalen gick i hållbarhetens tecken. Deltagarna hade kunnat träna på en kall och en varm rätt på kanin. En proteinkälla som skulle kunna utnyttjas mycket mer i Sverige. Sedan skulle finalisterna göra något delikat på temat ”återvunnet bröd”. Och sista uppgiften var att komponera en rätt av innehållet i en hemlig korg där huvudråvarorna var vattenrenande blåmusslor och kronärtskocka. 

– Jag var uppe i morse och hämtade gammalt bröd på bagerier här i stan. Vi har 80 000 ton brödsvinn i landet varje år. Det är spännande att vi kan lyfta in den här uppgiften till åtta kreativa människor. De kommer säkert på något bättre än att göra biogas av brödet, säger tävlingens råvaruansvarige Stefan Eriksson.

Tvåa blev Ola Wallin som tog silver även ifjol och trea blev Christian Siberg.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN