Fem härliga höstgrytor

MAT & DRYCK

Testa lamm, lax, nöt, kyckling eller kotletter

Hösten är grytornas tid. I mörkret och kylan käns det helt rätt att samlas kring en ångande gryta, njuta av maten och sitta kvar länge vid bordet och prata. Här är fem frestande förslag.

Recept: Kristina Eriksson

Foto: Kristin Lidell

Kyckling- och philadelphiagryta

Mustig kycklinggryta som blir vansinnigt god tillsammans med vitlöksris samt små klickar av philadelphiaost.

4 portioner

1 hel kyckling

olivolja eller margarin

salt och peppar

1 gul lök

1 vitlök

2 tsk fänkålsfrö

2 tsk torkad oregano

4 msk tomatpuré

5 dl vatten

1,5 hönsbuljongtärning

ca 100 g philadelphiaost

Vitlöksris:

2 vitlöksklyftor

olivolja

3 dl basmatiris eller vanligt matris

1 tsk salt

Gör så här:

1. Stycka kycklingen i 6-7 bitar. Stek kycklingbitarna i en stekgryta, hälften åt gången. Salta och peppra. Lägg kycklingen åt sidan.

2. Hacka all lök. Fräs löken i grytan tills löken är glansig.

3. Tillsätt kycklingen, fänkålsfrö, oregano, tomatpuré, vatten och buljongtärningar.

4. Låt kycklinggrytan koka i 40 minuter. Rör då och då.

5. Tillsätt små klickar med philadelphiaost vid serveringen.

Vitlöksris:

1. Pressa vitlöken och fräs den i lite olja i en kastrull. Tillsätt riset och låt det fräsa med någon minut.

2. Tillsätt salt och vatten och koka som vanligt.

Himmelsk köttgryta med olivolja och vita bönor

Underbar köttgryta där olivolja och vita bönor får spela huvudrollen. Vita bönor låter kanske inte så kul men här passar de superbra!

4 portioner

500 g nötkött i stora bitar

1 dl olivolja

salt och svartpeppar

1,5 dl vitt vin

0,5 köttbuljongtärning

0,5 citron

1 burk svarta oliver

1 burk cannellinibönor

0,5 kruka basilika

Gör så här:

1. Stek grytbitarna i lite av olivoljan i en stekgryta. Stek så att köttet får färg. Salta och peppra.

2. Tillsätt resten av olivoljan, vitt vin och buljongtärning.

3. Koka köttet under lock i 2 timmar. Vänd på köttbitarna då och då. Se till så att köttet är täckt av vätska – om inte, tillsätt lite vatten.

4. Tvätta citronen i varmt vatten. Skär citronen i skivor och tillsätt dem när det återstår 15 minuter.

5. Avsluta med att tillsätta oliver och väl sköljda bönor. Ställ tillbaka grytan på värmen och låt alltsammans bli varmt.

6. Toppa med finklippt basilika.

7. Servera med kokt potatis och en god sallad.

Lammgryta med balsamvinäger

Balsamvinäger och dijonsenap gör den här lammgrytan något utöver det vanliga. Det är mycket gott med klyftpotatis till.

4 portioner

500 g grytbitar av lamm eller 4 stora lammkotletter

olivolja att steka i

salt och peppar

1 liten aubergine

1 liten squash

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

400 g krossade tomater

1,5 msk balsamvinäger

2 msk strösocker

1 köttbuljongtärning

0,5 msk dijonsenap

salt

Gör så här:

1. Stek grytbitarna i en stekpanna eller stekgryta. Stek så att köttet får färg. Salta och peppra. Lägg över köttet i en gryta.

2. Skär aubergine och squash i tunna skivor. Hacka all lök. Stek grönsakerna i generöst med olivolja, stek lite i taget.

3. Lägg över det stekta i grytan. Slå över krossade tomater, balsamvinäger, socker, buljongtärning och dijonsenap.

4. Låt lammgrytan koka i 20-30 minuter, något kortare om du använder lammkotletter.

5. Avsluta med att smaka av med ev mer salt.

6. Servera lammgrytan med klyftpotatis eller ris samt sallad.

Lax- och räkgryta med thailändska smaker

Det här är en gryta med ovanligt fräscha smaker.

4 portioner

2 vitlöksklyftor

8 inlagda ingefärsblad

neutral olja t ex rapsolja

2 citrongräs

1 liten purjolök

1 stor röd paprika

1 burk kokosmjölk

1 hönsbuljongtärning

300 g skinnfri laxfilé

200 g skalade räkor

1 burk haricots verts

Gör så här:

1. Hacka vitlök och ingefärsblad fint och fräs det i olja i en gryta.

2. Slå några slag med en hammare på citrongräset. Dela citrongräset i 3 bitar.

3. Skär purjolöken i skivor och paprikan i bitar.

4. Tillsätt grönsaker och citrongräs till grytan och låt dem fräsa med i några minuter.

5. Tillsätt kokosmjölk och buljongtärning. Låt grytan koka i 5 minuter.

6. Skär laxen i bitar och låt den sjuda med i 5-10 minuter.

7. Avsluta med att röra ner räkor och haricots verts som bara ska bli varma.

8. Servera grytan med kokt ris.

Apelsin- och kotlettgryta med libanesisk couscous

Supergod gryta när man vill att det ska gå fort.

4 portioner

4 fläskkotletter

margarin att steka i

salt och peppar

1 liten gul lök

2 vitlöksklyftor

1 liten fänkål

1 apelsin

1 dl mellangrädde

2 dl vatten

0,5 köttbuljongtärning

Libanesisk couscous:

3 dl couscous

1 msk margarin

1,5 tsk kanel

1,5 dl russin

Gör så här:

1. Stek kotletterna i margarin i en stekpanna. Stek kotletterna så att de får färg. Salta och peppra. Lägg kotletterna åt sidan.

2. Hacka all lök. Fräs löken i stekpannan.

3. Skär fänkål och tvättad apelsin (skalet ska vara kvar) i skivor. Låt fänkålen fräsa med i några minuter.

4. Tillsätt kotletter, apelsinskivor, mellangrädde, vatten och buljongtärning. Låt kotlettgrytan koka i 8-10 minuter.

5. Vänd på kotletterna efter halva tiden.

Libanesisk couscous:

1. Koka couscousen enligt förpackningen.

2. Rör ner margarin, kanel och russin.

3. Servera kotlettgryta och couscous med en sallad.