Gott med glutenfritt i påsk

Av: Aftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:
Smilla Luuk bjuder på glutenfri påsk med cheesecake och cake pops.
Foto: Ulrika Pousette
Smilla Luuk bjuder på glutenfri påsk med cheesecake och cake pops.

Glutenfritt behöver inte alls vara torrt, svårt och trist! Smilla Luuk, proffset bakom Youtubekanalen Glutenfritt liv, delar här med sig av sina påskfavoriter.

Vad äter du helst i påsk?

– Åh jag gillar det traditionella påskbordet, men extra sugen är jag på deviled eggs med räkor, dill och mycket citron. Och så älskar jag budapeststubbe till efterrätt!

Är det svårare att baka glutenfritt?

– Om man har ett dåligt recept – ja. Om man har ett bra recept – inte alls! Det gäller bara att tänka lite annorlunda, och vänja sig vid att degen känns på ett annat sätt och att man måste införskaffa lite nya ingredienser, som fiberhusk och naturligt glutenfria mjölsorter.

Förlåt en fördom men nu kommer den: Blir inte glutenfritt torrt och trist?

– NEJ! Eller, det är klart att det finns mycket glutenfritt som är torrt och trist. Det är väl därifrån fördomen kommer. Men det behöver verkligen inte vara så! Det handlar bara om hur man bakar och vad man använder för ingredienssammansättning. Jag vill verkligen ändra på uppfattningen att glutenfritt är torrt och trist genom att skapa recept som ger saftiga, smakrika, goda, fluffiga godsaker. Din kokbok är inriktad på högtider.

Vilken är din favorit?

– Jag gillar att fira saker generellt! Kan tycka att det är superhärligt att baka en tårta för att fira att det är torsdag och att mer än halva veckan har passerat. Men om man ska hålla sig till klassiska högtider så gillar jag nog julen mest. Jag tycker om den långa uppladdningen med pyssel och bakning.

Vad önskar du dig i påskägget?

– Svenskt lösgodis! Jag bor för tillfället i USA och pluggar, så jag saknar verkligen vissa svenska smaker. Typ lakrits och segt, surt smågodis. Mmm!

Smilla Luuk

Ålder: 20 år.

Bor: För tillfället i USA men oftast i Stockholm.

Gör: Är kokboksförfattare och frilansar som receptkreatör med inriktning glutenfritt. Vloggar på Youtube-kanalen Glutenfritt liv.

Aktuell: Med kokboken Smilla firar glutenfritt

Smillas recept

Publicerad:

LÄS VIDARE