Sluta att köpa härdat fett!

Har du också diskuterat transfetter i sommar?

Utan att egentligen fatta ett jota?

Glöm transfettet och börja jaga härdat fett, i stället.

Jag skulle tro att ordet transfett ligger på topplistan över vanligaste orden runt grillen i sommar - efter Zidane, rekordvärme och vill-du-ha-mera-vin.

Men ordet, som låter så heläckligt, säger knappt någon någonting.

Om man tittar in på Livsmedelsverkets hemsida så blir man bara ännu mer förvirrad för där tar sig verket för att helt enkelt dänga ihop transfettet med mättat fett och det liknar Bagdad-Bobs retorik.

Transfetter, som är ofullständigt mättat fett, finns naturligt i mejeriprodukter och i kött. Det finns ingen studie som visar att de transfetterna skulle vara farliga för kolestorolet.

Mättat fett finns i mejeriprodukter och allt fler stora studier visar nu att det mättade fettet inte alls är någon bov när det gäller hjärt- och kärlsjukdomar.

Men det struntar Livsmedelsverket i för de har bestämt sig i tidernas begynnelse att det mättade fettet ska bekämpas oavsett ny forskning.

Alltså kan man på verket bestämma att mjölk med tre procent fett inte får nyckelhålsmärkas medan lättmargariner - och den sörjan återkommer jag strax till - med fetthalt under 40 procent kan nyckelhålmärkas.

När det gäller transfetter så kan de också framställas industriellt när flytande fett genomgår en rad kemiska procedurer som bland annat innefattar vätgas, lut och nickelspån.

Om det flytande fettet bara härdats delvis bildas transfettsyror och det är de som allt fler forskare nu varnar för. Inte de naturliga som finns i mjölk och smör och i väldigt liten grad, dessutom.

Men när Livsmedelsverket faller till föga inför debatten om varför man inte här i Sverige sätter ett gränsvärde för transfettet som man gjort i Danmark och lägger ut en lista över produkter som innehåller det skadliga fettet så finns naturligtvis mjölken och smöret där.

Eftersom allt det här är jättejoxigt att reda ut för att inte tala om hur extremt svårt det är att som vanlig konsument hålla reda på var transfettet finns så kan jag göra det enklare: Skit i att köpa mat som innehåller härdat fett helt enkelt!

Det finns ingen människa som blir glad över att äta flytande vegetabiliska oljor som förmåtts att ändra konsistens, färg, smak och lukt genom en hiskeligt äcklig process.

Läs innehållsförteckningen och avstå mat som innehåller härdat fett så har du både skyddat dig mot transfetter och gud vet vilka obehagligheter som gömmer sig i det konstgjorda, billiga fettet som bara gör industrin lycklig.

Bu!

Tips

I kväll köper jag...

Fler krönikor av Karin Ahlborg:

Karin Ahlborg