Listan: Svenskarnas röda favorit-viner
Uppdaterad 2018-08-31 | Publicerad 2016-02-05
Och maten som passar till: ”En maträtt som är smakrik i sig...”
Aftonbladet Mat och Vin listar de mest sålda röda vinerna under 2015.
Dessutom maten som passar till bästsäljaren.
Det smakrika vinet Casa Vinironia Appassimento Edizione Oro var mest populärt bland svenskarna.
Här under hittar du listan med de röda vinerna som svenska folket köpte mest av under fjiolåret.
I topp hamnar Casa Vinironia Appassimento Edizione Oro.
– Det är ett vin som har lite mycket av allt. Den har en kryddighet och en sötma. Det är inte jättetungt men relativt smakrikt. Så du behöver en maträtt som är smakrik i sig och gärna med sötma, berättar Matilda Dannetun, som jobbar som mat- och dryckrådgivare på Systembolaget.
Berätta lite mer, vad kan passa att äta?
– Det som passar är nötkött och fläskfilé och gärna rotfrukter som har sötma i sig – det gifter sig bra, säger hon.
– Kikar man på vegetariska alternativ så passar rotfrukter och pumpa.
Vad passar inte att äta till?
– Man pratar mycket om att man kan äta fisk till rött vin, men det här vinet passar inte till fisk. Vinet är för tungt. Sallader som har lite beskare inslag, så som grönkål och ruccola gör sig inte bra, säger hon.
– Om man utgår från vegetarisk mat så behöver man tillaga maten och inte servera den rå. Då kan det krocka, säger hon.
10 mest sålda röda vinerna på Systembolaget 2015:
1. Casa Vinironia Appassimento Edizione Oro
(2109) 89 kronor
2. Castelforte Partziale Appassimento
(6346) 79 kronor
3. Umbala
(2072) 179 kronor, box 3000 ml
4. Il Barone Rosso
(2353) 159 kronor, box 3000 ml
5. Palazzo Mio Rosso
(2009) 59 kronor
6. Tommasi Graticcio Appassionato
(5354) 89 kronor
7. The Big Zin Zinfandel Old Wines
(2360) 209 kronor
8. SomeZin Zinfandel
(2145) 239 kronor, box 3000 ml
9. Ecologica Shiraz Malbec
(6512) 73 kronor
10. The Wanted Zin Zinfandel Old Vines
(74659) 89 kronor
Missa inte receptet här under; Bakad sötpotatis med wokad sallad, het och rökig majjo och flankstek.
Sötpotatis med wokad sallad, het och rökig majjo och flankstek
Det här behöver du:
4 portioner
4 stora sötpotatisar
500 g aubergine
300 g flankstek, ryggbiff, entrecote eller annan köttbit du är sugen på
salt och peppar
1 msk olja att steka köttet i
1 msk smör
1 salladshuvud
150 g haricotsverts
2 msk olivolja
1 tsk socker
1 msk balsamvinäger
1 dl syltlök
Het och rökig majjo
1 dl majonnäs, färdigköpt eller hemmagjord
några droppar liquid smoke
1 tsk sambal oelek eller srirachasås
2 tsk pressad lime
Så gör du:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Skrubba potatisarna och torka dem. Lägg dem på bakplåtspapper och baka dem tills de är mjuka inuti. Cirka en timme.
2. Blanda ihop ingredienserna till majjon, smaka av med salt och peppar och ställ svalt.
3. Skär auberginen 1 cm tjocka skivor, salta på båda sidor och lägg dem på ett galler. Låt stå i 30 minuter och vätska av sig. Torka av skivorna med hushållspapper och skär dem i kvartar.
4. Torka av köttet och krydda det runt om med salt och peppar. Stek köttet i några minuter på varje sida, beroende på storlek. De ska helst få vara ordentligt rosa inuti. Tillsätt lite smör mot slutet av stekningen. Låt det färdigstekta köttet få vila i tio minuter på en skärbräda.
5. Ansa rosésalladshuvudet och skär i sex klyftor som hålls ihop av roten. Ansa haricots vertsen, om det behövs. Hetta upp olivoljan i en panna och woka sedan aubergine, rosésallad och haricots verts tills allt fått fin färg. I med socker, balsamvinäger och syltlök och fräs någon minut till.
6. Skär de bakade potatisarna i tjocka skivor med skalet på och lägg på tallrikar tillsammans med den wokade salladen. Skär köttet i tunna skivor och lägg ovanpå, klicka över lite het rökig majjo.
Källa: Flexitarianens kokbok av Eleonora Von Essen. Tukan förlag.