Se skolmaten från världens alla hörn

MAT & DRYCK

Finländare vill ha müsli till köttbullarna – och i Storbritannien får man en chokladdoppad våffla till risgrynsgröten.
Kolla in vad skolbarnen serveras till lunch i andra länder.

Visst har matkulturen blivit mer likriktad globalt, men när det kommer till skolmaten är de nationella skillnaderna fortfarande tydliga.

Bright Side har sammanställt Instagrambilder på skolmat från världens alla hörn, och undersökt vad som brukar stå på menyn. De konstaterar att potatis, ris och kålsallad är de vanligaste tillbehören. De flesta skolor erbjuder dessutom mjölk till maten.

Kolla in bilderna. Är du avundsjuk, eller glad över att du fick växa upp med bambatanternas kokkonst?

Sydkorea

Landet sägs erbjuda en av världens bästa luncher. Magra ungar får en noga utmätt mängd fiskolja ur den elektroniska skeden, vilket torde öka på skolmatstraumat. Vi tycker dock att de sydkoreanska barnens bricka ser riktigt härlig ut.
Traditionellt är de två större skålarna avsedda för ris och en soppa. Övriga fack erbjuder skaldjur, grönsaker, frukt och sallad. Givetvis ingår ofta kimchi, ett annat vanligt tillbehör är sallad på morot och gurka. Populära rätter är risfyllda sesamblad med honungssås – soppa på potatis och pumpa, eller pannkakor med vårlök, bläckfisk och peppar.

Iran

Enligt lag har alla iranska barn upp till 14 år rätt till ett glas mjölk, pistaschnötter och färsk frukt. Det är inte mycket till lunch – därför brukar deras mammor skicka med matlåda. Här är ett typiskt exempel: Färsspett, ris och skållad tomat. Ser gott ut, men kanske lite torrt? Vi saknar en sås.

USA

Här lever varm skolmat och medhavda luncher sida vid sida. Skolköken serverar mycket klassisk snabbmat, som chicken nuggets, pommes frites och pizza. Ovan ser du dagens lunch i Utah: Persikor, majs, kyckling och soppa. Vi noterar att den klassiska konserven fortfarande har en stark ställning i USA.

Japan

Det är först på gymnasienivå som eleverna får ta med sig egen mat till skolan. Utbudet från skolköken är likt grannlandet Sydkorea. De japanska barnen äter dock inte i en matsal. De sägs istället ta på sig vita rockar innan de intar maten i klassrummet. Vi tycker att brickan ser ut som en väldigt mumsig detox. Inte undra på att japaner lever så länge.

Frankrike

Här varar lunchen i hela två timmar, för att eleverna ska kunna gå hem och slippa äta skolans mat. Varför kan man fråga sig? Rätten ovan är från västra Frankrike: Fisk med spenat och kokt potatis. Till servas givetvis en liten sallad, färskt bröd och ost. Mmm.

Ryssland

Frukost erbjuds gratis fram till klockan 12:00 – sedan tar lunchen vid. Skillnaden mellan de två menyerna är dock inte solklar. Här bor två kokta korvar på en hög matvete, och till detta serveras te. Frukost eller lunch?

Thailand

Inga pommes frites på menyn i kungadömet. Den här dagen fick de thailändska barnen fläsk i sötsur sås med ris, och en okänd dessert inlindad i bananblad.

Turkiet

Det här är en medhavd lunch, och föräldrarna tycket tydligen att kött är överskattat. I lådan finns rågbröd, valnötter, vindruvor, granatäpple och kefir. Förhoppningsvis sätter någon på spisen till middagen.

Finland

Vårt grannland verkar ha satsat mer på skolmaten än Sverige. Barnen erbjuds något att mumsa på innan lektionerna drar igång, och vanligtvis finns ett urval av rätter i matsalen. Ändå kan man konstatera att den finska matkulturen lämnar mycket att önska.  Köttbullar, kokt potatis och sallad är ok – men müsli som tillbehör? Vad i h-vete?

Israel

Dillen frodas onekligen i Israel. De läckra flatbrödsmackorna ackompanjeras av en energibar, färsk frukt och lite godis.

Storbritannien

Med en liten budget tvingas många brittiska skolor servera mycket snabbmat. Efter Jamie Olivers uppmärksammade kampanj verkar ambitionsnivån ha höjts något, men en belgisk våffla med choklad och fruktcocktail har ändå smugit sig in på bilden. Den ackompanjeras av stekt potatis och risgrynsgröt och morötter.

Ungern

Landet serverar ganska generösa luncher. Den här dagen var det nudelsoppa, kyckling med bönor – och nötter till dessert.