”Här är chokladen som bränner fett!”

Av: 

Shirin Rågby Djavidi

Mat & Dryck

Det finns choklad och så finns det choklad.

– Satsa på riktigt bra kvalitet med hög halt av kakao. Det ökar din förbränning, säger chokladexperten Kersti Liljeqvist Zebeda.

Vi kan väl alla, eller de allra flesta i alla fall, vara överens om att choklad är väldigt gott. Men det finns en hel uppsjö av olika chokladsorter, där en del innehåller så lite kakao att det knappt kan kallas för choklad. Kersti jobbar mer det relativt nya märket NewTree från Belgien som jobbar för en mer hälsosam choklad. Den nya serien ”alpha” innehåller bland annat linfrön för dess goda egenskaper av omega-3.

70 procent

– Vi har näringsexperter, dietister och kemister som ständigt jobbar för att förbättra kvaliteten i vår choklad, säger Kersti. I riktigt bra choklad finns både fibrer, vitaminer, mineraler och antioxidanter som är direkt nyttiga för kroppen. Dessutom gör den höga halten av kakao att du ökar din förbränning.

Med riktigt bra choklad av god kvalitet menar Kerstin att man bland annat har bevarat råvaran på ett fint sätt och där kakaohalten är minst 70 procent och uppåt.

– När man tillverkar bra choklad torkas kakaobönorna i solen. När man gör dålig använder man sig för det första inte av samma kvalitet på kakaobönorna, för att man ska kunna massproducera. Sen torkas bönorna oftast i dieselångor för att det ska gå fortare, säger Kersti.

Dietisten tveksam

– Jag tycker inte att man ska använda sig av ordet nyttigt över huvud taget i chokladsammanhang, säger dietisten Mary Hyll. Choklad ska ätas långsamt och man ska njuta. Men ur viktsynpunkt är det fortfarande det totala kaloriintaget som räknas.

En klassisk Marabou mjölkchoklad (80 gram) innehåller 432 kcal, medan det i en NewTree Alpha (80 gram) innehåller 384 kcal.

– Det är klart att man måste tänka i procent ifall man vill gå ner i vikt. Då är det minst 70 procent kakao man vill ha. Men ibland tycker jag att man glömmer bort att titta på kvaliteten av det man stoppar i sig, säger Kersti.

– Man har sett att 30 – 60 gram mörk choklad ger bra effekter för hjärta och kärl, säger Kersti.

Men dietist Mary Hyll är inte lika övertygad.

– Jag önskar att det var ett slags mirakelmedel, men det är det inte. Det är alltid energilagen som gäller ur viktsynpunkt.

Men man kan ju i alla fall konstatera att det är bättre att stoppa i sig bra och fin choklad med mycket kakao än att stoppa i sig dålig choklad där allt ”nyttigt” är borttaget. För det är stor skillnad på choklad och choklad. Lev livet med kvalitet!

ANNONS

Kaffebryggare från Bodum nu till superpris hos Åhléns!

Extern länk från Åhléns

Shoppa här

Publisert: