Hallongrottor – så bakar du perfekta

5 (2 röster)

Så gör du goda hallongrottor – en klassisk småkaka

Foto: Lotte Fernvall
Hallongrottor – väldigt goda och roliga att baka.

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Hallongrottor är en söt och god småkaka som alltid är poppis att bjuda på. Potatismjölet gör den extra len i konsistensen.

Hallongrottor

Antal: 24 st Förberedelsetid: 30 min Tillagning: 12 min

Ingredienser

  • 150 gram smör

  • 0,75 dl strösocker

  • 0,5 dl potatismjöl

  • 2 dl vetemjöl

  • 2 tsk vaniljsocker

  • 1,5 tsk bakpulver

  • 1 dl hallonsylt

  • 24 små bakformar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader, 175 grader i varmluftsugn..

  2. Vispa rumsvarmt smör (eller skär i bitar och mikra en kort stund så det mjuknar) med socker några minuter i en bunke. Sockret ska börja lösa upp sig.

  3. Blanda potatismjöl, vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver i en skål och häll det i bunken.

  4. Knåda samman till en deg. Låt vila i kylen i 15 minuter.

  5. Ta ut degen och knåda den mjuk och smidig. Dela i två delar. Rulla dem till två 30 centimeter långa längder.

  6. Skär varje längd i 12 bitar, totalt 24 bitar. Rulla varje degbit till en kula och lägg dem i formarna.

  7. Tryck försiktigt en fördjupning med fingret i mitten av varje kula och fyll med en halv tesked hallonsylt.

  8. Grädda hallongrottorna i ca 10-12 minuter tills de fått lite färg. Ta ut och låt svalna.

ARTIKELN HANDLAR OM