Bakad fläsksida med gran och sommargrönt
”Servera fläsksidan med smörkokt broccoli, ugnsrostad potatis som du mosar till lite och lägger i fettet från fläsksidan och så lite örter plockade i naturen, vad som finns för säsongen.”
Recept: Oskar Persson, Juniorkocklandslaget.
Bakad fläsksida med gran och sommargrönt
Antal: 6 portioner
Fläsksidan:
- 5 vitlöksklyftor
- 5 kvistar timjan
- 1 fläsksida, cirka 2–3 kg
- 2 kvistar gran
- 2 kvistar en
- 1 dl soja
- salt
- peppar
Gör så här:
- Värm ugnen till 155 grader.
- Skala och hacka vitlöken, Hacka timjanen.
- Lägg fläsket i en djup ugnsform. Gnugga in med salt och peppar. Häll på soja, hackad vitlök och timjan. Lägg på gran och en. Lägg sedan något tungt ovanpå som pressar ihop fläsket (baksten, gjutjärnspanna) och baka i ugnen cirka 2 timmar. Kyl ner under press.
- Vid servering, värm på och skär köttet i bitar.
Krondillsmajonnäsen:
- 20 krondillstoppar
- 200 g babyspenat
- 5 dl rapsolja
- 2 äggulor
- 2 msk dijonsenap
- champagnevinäger
- salt
Gör så här:
- Mixa dillen med spenat och olja cirka 5 minuter på full effekt.
- Sila oljan genom silduk (eller en kökshandduk) och kyl ner snabbt.
- Gör en majonnäs genom att först vispa ihop äggulorna med senapen en liten skvätt vinäger och en nypa salt. Vispa sedan i den silade oljan, först droppvis, sedan i större skvättar. Smaka av med salt och vinäger.
Fläsksås
- 2 msk gula senapsfrön
- 5 vitlöksklyftor
- 3 gula lökar
- 3 l fläskfond
- 3 kvistar timjan
- soja
- sherryvinäger
- granskott
- 50 g smör
- salt
Gör så här:
- Sjud senapsfröna i 5 dl vatten i 30 minuter under lock. Sila av vattnet.
- Hacka lök och vitlök, stek i lite olja tills hacket fått fin färg, tillsätt fond. Koka ner tills ungefär en tredjedel är kvar. Lägg i timjanskvistarna och låt dra.
- Sila av fonden och smaka upp med salt, lite soja och vinäger.
- Bryn smöret i en liten kastrull.
- Innan servering, tillsätt granskott och de kokta senapsfröna. Rippla lite brynt smör på tallriken.
Vinägerstekt kål
- 2 msk rapsolja
- 1 påse grönkål eller svartkål
- sherryvinäger
- salt
Gör så här:
- Hetta upp en stekpanna med hög kant, tillsätt oljan och sedan kålen. Låt fräsa under hastig omrörning.
- Tillsätt en skvätt vinäger på slutet, smaka av med salt.
Publisert:
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM GODARE

Kryddstekt blomkål

Så blir färskpotatis ännu godare

Grillad tomatkräm med tomat, mozzarella och brödchips

Smakspecial: Bästa rårakan och läcker rabarbergalette
Kräftkalas med tarte flambée: En fransk pizza

Så får du tomaterna att smaka mer

Viltgryta med potatismos och lingon

Shakshuka med vegansk äggröra

Tarte flambée med fänkål och ricotta
Kycklingfilé med rostat blomkålsmos

Gulaschsoppa

Klassisk amerikansk burgare med vegofärs

Dan dan-nudlar – streetfood från Sichuan
Äntligen dags för julens bästa fest – restfesten

Enhörningstårta med vit choklad och passionsfrukt

Rabarber passar både till sött och salt
Vilda växter som går att äta
Moussetårta av hallon och choklad på brownie
Tårtdrömmar!

Här odlas framtidens mat
Ramslök – så hittar du skogens gröna delikatess

Vegansk biff stroganoff blir mustig god med vegokött
