Rödbeta med färskost, hallonvinägrett och rostade solrosfrön.
Rödbeta med färskost, hallonvinägrett och rostade solrosfrön.

Rödbeta med färskost, hallonvinägrett och rostade solrosfrön

5 (3 röster)

Matsmarta onsdag: Bäst före

Rödbeta med färskost, hallonvinägrett och rostade solrosfrön – här är tre recept hämtade ur Paul Svenssons och Christofer Ekmans nya kokbok ”Rädda maten!” (Bonnier fakta). Boken handlar om hur de lät ”råvaror som förlorat sin estetiska glans eller form få en andra chans i maxade smak- och texturkombinationer”. Varför inte inte börja med
rödbeta med färskost, hallonvinägrett och rostade solrosfrön?

Tips: Gör vasslegranité av vasslen som blir över. Koka upp 1 del vassle, 1 del citronsaft och 1 del strösocker. Häll upp i en låg vid form och frys in plant. Ta ut då och då under infrysningen och rör runt för att få in luft. Skrapa upp granitén vid servering.

Rödbeta med färskost, hallonvinägrett och rostade solrosfrön

  • Ingredienser

  • 9 rödbetor
  • 1 msk olivolja
  • salt
  • nymald svartpeppar
  • Hallonvinägrett

  • 5 msk hallonvinäger, recept nedan
  • olivolja
  • salt
  • nymald svartpeppar
  • Hallonvinäger

  • 500 g hallon, färska eller frysta
  • 1 l vitvinsvinäger
  • Färskost

  • 1 l mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 tsk salt
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • Till servering

  • 2 dl färskost
  • 1 dl solrosfrön

Gör så här

Av: 

Aftonbladet

LÄS VIDARE

Rödbetspaj på kikärtor, fetaost och rosmarin

ÄMNEN I ARTIKELN

Matsmarta onsdag: Bäst före

Recept

Klimatsmart mat

Svenska recept

Vegetarisk mat

Huvudrätter

MER OM GODARE

Rödbetor – allt du behöver veta

Martin Moses guide till den perfekta pluggen

Hallongranité med vaniljkräm och maräng

2 h

Bakad kålrot med vitlöksbröd, hollandaise och salami

1 h

Bäst före-datum och sista förbrukningsdag – här är skillnaden

Kan man äta nio år gammal saltgurka?

Så länge håller äggen: ”Bäst före-datumet är helt fel”

Prisas för lag mot matsvinn – nu vill han få med hela EU

7 smarta tips: Så kan du rädda småresterna

Potatistortilla med picklad svamp, grillad gräddfil och kronärtskocka

2 h

Så gott smakar mat efter bäst-före-datum

Köttfärslimpa med viltsmak och chèvre

Kycklingvingar med bakad lök, blastpesto och rensbuljong

Sveriges godaste macka

Supersnabb squashpanna med ricotta och bönor

20 min

Här är Årets rätt 2021: Swedish bowl!

Rotselleri på tre sätt

40 min

Sommarens fräschaste ta-med-mat

Skördetid! Så kan du maxa det goda från trädgården

9 goda recept med pumpa

Kycklingfilé med rostat blomkålsmos

Så väljer du rätt snacks till ölen

Rädda brödkanterna – Lindas fem smarta tips

Goda färsbollar med sojafärs