Oemotståndligt! Bönburgare med grönärtsguacamole och sötpotatispommes.
Oemotståndligt! Bönburgare med grönärtsguacamole och sötpotatispommes.

Bönburgare med grönärtsguacamole och sötpotatispommes

4,5 (4 röster)

Matsmarta onsdag

Bjud på oemotståndliga bönburgare fyllda av näring och energi från grönärtsguacamole, sötpotatispommes och umamiböndressing.

Recept från boken ”Vego i världsklass”, av Linda Bakkman, Gustav Johansson och Anna Richert (Norstedts).

Bönburgare med grönärtsguacamole och sötpotatispommes

  • Ingredienser

  • 380 g kikärter, på burk
  • 380 g svarta bönor, på burk
  • 2 msk kikärtsspad
  • 2 dl havregryn
  • 2 msk potatismjöl
  • 2 tsk paprikapulver, rökt
  • 1 tsk rosmarin, torkad
  • 2 tsk spiskummin
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1.5 msk grönsaksfond
  • salt och svartpeppar
  • rapsolja, till stekning
  • Grönärtsguacamole

  • 1 vitlöksklyfta, stor
  • 250 g ärter, gröna frysta, upptinade
  • 1 tsk spiskummin
  • 0.5 citron, saften
  • 1 rödlök, liten
  • 1 st tomat
  • 1 näve färsk koriander
  • salt och svartpeppar
  • Umamiböndressing

  • 380 g vita bönor, stora
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk senap
  • 1 tsk japansk soja
  • 0.5 tsk gurkmeja
  • 0.5 citron, saften
  • 2 msk näringsjäst
  • 0.5 dl vatten
  • salt och svartpeppar
  • Grönkålschips

  • 100 g grönkål
  • 1.5 msk rapsolja
  • salt och svartpeppar
  • Picklad rödlök

  • 1 rödlök
  • 1 citron, saften
  • sötpotatispommes

  • 2 sötpotatisar, stora
  • 1 krm cayennepeppar
  • salt
  • Till servering

  • 6 hamburgerbröd

Gör så här

Av: 

Aftonbladet

LÄS VIDARE

Slår hål på myterna om vego och träning

ÄMNEN I ARTIKELN

Matsmarta onsdag

Vegetarisk mat

Klimatsmart mat

Recept

MER OM GODARE

Recept som passar bra till valrysaren

Rice’n’beanburger med rödorange dinkelsallad och chilimajonnäs

1 h 15 min

Svarta bönburgare med picklad rödlök och pestokräm 

40 min

Vegansk tunnbrödsrulle med kimchi

45 min

Så lagar du växtbaserat – och supergott

Pad thai med tempeh – gott och glutenfritt

Billig och god mat – bra för hälsan och planeten

Så länge har vi ätit vegetarisk mat

Tomatsoppa på färska tomater med burrata, citronolja och timjan

1 h

Matbloggaren: Låt köttet bli en krydda

Knepen: Så får du barnen att älska grönsaker

Sportstjärnorna om maten för att prestera på topp: Slår hål på myten

Grönkålstabbouleh med tempehkebab och bönkräm

1 h 20 min

Årets kock-finalisterna: Därför ska du äta hållbart

Eko-bonden: ’Finns inga veganska ekosystem’

Ny undersökning: Varannan vill ändra sina matvanor

Baka gyllene chouquettes

45 min

Så äter svenskarna – nu och i framtiden

Salted caramel freak-shake

15 min

Tofuklämmor – goda tunnbrödrullar

20 min

Fatteh med kikärtor och yoghurtdipp med sting

15 min

Dinoburgare som man blir stark av

1 h

Stjärnbagaren: Matsystemet är trasigt

Palak Paneer med matvetesallad

1 h