Ha aldrig tomaterna i kylen, kalla tomater smakar ingenting.
Lägg tomaterna i en skål i ett soligt fönster i stället.
Det säger kocken Frida Nilsson i programserien ”Det nynordiska köket” och fortsätter:
– Dofta alltid på tomaterna när du handlar. Doftar de ingenting kommer de heller inte smaka någonting.
I det här avsnittet bjuder Frida på två härliga rätter med närodlade och solmogna tomater.
Rimmad torsk, tomatvinägrett, kräftkryddor och dill
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Rimmad torsk
280 g torskrygg,
2 msk salt
1 msk socker
Brynt smör
50 g smör
Kräft-kryddor
1 msk kummin, hel
1 msk fänkålsfrö, hel
1 msk dillfrö, hel
Tomatvinägrett
18 st cocktailtomater på kvist
2 tsk äppelcidervinäger
2 msk olivolja Extra Virgin
1 krm salt
1 nypa socker
svartpeppar från kvarn
Garnityr
4 kvistar dill
Gör så här:
Rimmad torsk:
Skär torsken i tunna sashimi skivor med en vass kniv.
Blanda samman salt och socker.
Lägg torsk skivorna på plåt och strö över salt blandningen.
Låt marinera i rumstemperatur i ca 15 minuter.
Tomatvinägrett:
Lägg tomaterna i handen och krossa sönder dem ovanför en bunke.
Smaksätt tomatjuicen med vinäger, olivolja, salt, socker, och svartpeppar.
Kräft-kryddor:
Mixa alla de torra kryddorna i en kryddmixer, har du ingen kryddmixer går det lika bra att mortla i en mortel.
Brynt smör:
Lägg smöret i en kastrull och sätt på en medelhög värme, vispa med jämna mellanrum under tiden smöret brynes. Smöret är klart när det doftar rostade nötter och är gyllene i färgen.
Servering:
Placera ut torsk skivorna på tallrikarna.
Slå över tomat vinägretten så den blir jämt fördelad.