Sveriges mästerkock 2022 – topp 12

Läs om fyra deltagares väg till att bli Sveriges mästerkock

Uppdaterad 2022-03-10 | Publicerad 2022-01-20

Sebastian Jogér, Anja Allvin, Ida Ödmark och Jimmy Guo.
Sebastian Jogér, Anja Allvin, Ida Ödmark och Jimmy Guo.

Det folkkära matlagningsprogrammet ”Sveriges mästerkock” hade sin premiär 2011.

Nu 11 år senare är en ny säsong åter igång och här är några av kockarna som tävlar om att bli ”Sveriges mästerkock” 2022.

På tre pallar sitter de uppradade redo att bedöma vem som har chansen att bli Sveriges nya mästerkock.

Vi pratar självklart om jurytrion i ”Sveriges mästerkock” bestående av Mischa Billing, Markus Aujalay och Tom Sjöstedt. För elfte året i rad ska en ny mästerkock utses och konkurrensen är, som många år tidigare, hård.

Det är bara 12 av hemmakockarna som har chans på titeln.

Efter audition och tre svettiga deltävlingar i Gävle står det nu klart vilka 12 kockar som gått vidare i den populära tävlingen. Och vi har äran att presentera fyra av dem här!

Jimmy Guo

Jimmy Guo tävlar i ”Sveriges mästerkock” 2022.
Jimmy Guo tävlar i ”Sveriges mästerkock” 2022.

Jimmy Guo, 30 år, har sedan länge följt ”Sveriges mästerkock” och blir lätt rörd när människor tar steget och vågar försöka besanna sina drömmar. Och den fina kritiken man kan få för mat som man lagat och lagt hjärta och själ i är för honom berörande.

– Det verkar vara en otrolig känsla och något som jag ville uppleva själv.

Trots sitt höga självförtroende och en magkänsla som sa att han skulle gå vidare till Gävle så var det något pirrigt att möta juryn första gången.

– Man kommer liksom in i ett tyst rum med massa kameror, det gör att man blir ganska ställd inför en sådan situation.

Även fast stämningen var ödesmättad så var skickligheten och mathantverket på Jimmy Guos sida. Han gick vidare till Gävle och tog sig dessutom genom alla tre deltävlingarna. Men precis innan han fick det glädjande beskedet att han gått vidare till topp 12 började oron gnaga:

– När de började komma med besked om andra deltagare som inte hade gått vidare så blev jag ganska ställd, för en del av dem trodde jag skulle gå vidare.

 • Hur kändes det när du fick reda på att du gått vidare?

– Även fast jag hade en bra magkänsla så kunde jag inte hålla tillbaka tårarna när jag fick beskedet. Det är ett så härligt kvitto på allt man lagt ner sin hjärta och själ i.

 • Vad var det svåraste momentet i Gävle?

– Att laga mat på tid är inget man riktigt gör hemma, sen är det ett nytt kök med ganska skrala förutsättningar. Man har en liten bänkdel, två kokplattor och ingen ugn, det är begränsat – men man får ju jobba utifrån det.

 • Om du skulle vinna, vad vill du att din kokbok ska handla om?

– Jag vill att min kokbok ska vara en guide till det asiatiska skafferiet, många andra böcker handlar om köket. Man ska få verktygen att kunna ta sig an det asiatiska köket och att man ska kunna använda ingredienserna till mer än bara en rätt.

 • Ålder: 30 år
 • Yrke: Copywriter
 • Stad: Stockholm
 • Kort info: Beskriver sig själv som ”sassy” – vilket stämmer väldigt bra. Stark karaktär med mycket känslor utanpå kroppen. Brinner för att sprida kunskap om kinesiska råvaror och matlagning. Lagar helst fläsk eller kyckling.
 • Instagram: @jimmyguo

Anja Allvin

Anja Alvin är en av de som är topp 12 i Sveriges mästerkock.
Anja Alvin är en av de som är topp 12 i Sveriges mästerkock.

Anja Allvin, 38, är sjuksköterska till vardags men har varit intresserad av matlagning så länge hon kan minnas

– Mina kompisar har tjatat i flera år om att jag borde söka till programmet, men jag har alltid svarat “aldrig i livet”. Jag är livrädd för kameror och uppmärksamhet, säger hon.

Det var först under nyårsafton förra året som hon bestämde sig. Med nyårslöftet att “våga mer” så skickade hon in sin ansökan, blev antagen – och står nu klar som en av 12 deltagare i ”Sveriges Mästerkock” 2022.

– Det var jättenervös inför tävlingen i Gävle. Jag frågade till och med om jag fick ångra mig och åka hem under själva audition. Det var riktigt nervös, det ser man också på mig att jag är gråtfärdig hela tiden.

 • Varför var du så nervös?

– Det är en konstig situation att man som vuxen ska bli bedömd och uttittad. Helt ärligt så kändes det som att köra upp och föda barn samtidigt. Men det kändes bra efteråt, ungefär som att bada. Man ångrar aldrig ett bad.

Inspirationen hämtar Anja främst från sin uppväxt i Ukraina. Hemma i köket lagas det mycket ukrainsk husmanskost som pelmeni, dumplings med en saftig fyllning av grönsaker och kött. Eller borsjtj, en ukrainsk soppa gjord på rödbetor.

– På senare år har jag förstått att det var min farmor som väckte mitt matintresse. Hon lagade alltid mat hos oss och fick mig att verkligen uppskatta det östeuropeiska köket. Det är inte vanligt med ukrainsk mat i Sverige så jag hoppas kunna inspirera fler till att testa.

 • Så om du vinner – blir det en ukrainsk kokbok då?

– Absolut. Många tror att det östeuropeiska köket är tråkigt och murrigt, men jag vill visa den moderna och spännande sidan av ukrainsk matlagning. Det kan vara otroligt gott

 • Ålder: 38 år
 • Yrke: Sjuksköterska
 • Stad: Klågerup
 • Kort info: Härlig tjej med känslorna utanpå kroppen, nära till både skratt och gråt. Beskriver sig själv som glad, nyfiken och mångsidig. Kommer från Ukraina och lagar helst ukrainsk och svensk husman. Favoritråvara är svamp.
 • Instagram: @Anjablaklint

Ida Ödmark

Hon är biträdande restaurangchef på en Max-restaurang och tror absolut att hon kan ha en viss fördel av den rollen.

– Jag har jobbat på Max i 11 år, fördelen är nog att man är ganska snabb och serviceinriktad, säger Ida Ödmark, 28 år, som tävlar om att bli ”Sveriges mästerkock” 2022.

Ida har sedan barnsben varit intresserad av matlagning, tillsammans med sin mamma brukade de låtsas att de spelade in matprogram i köket – mer bestämt ”Middagstipset” som gick på tv då. Så att söka in såg hon nästan som en självklarhet.

– Jag har också alltid tittat på Sveriges mästerkock och tänkte väl att den här gången ska jag söka in. Och sen blev det bara bra, trots att jag sökte in sista dagen.

Inför tävlingen har Ida legat i hårdträning, det har lagats mat varje dag och hon har skrivit ner på papper allt hon kan. Allt från alla olika sätt hon kan tillaga kyckling på till alla olika såser hon har lärt sig.

Trots det var hon något nervös innan hon gick vidare från Gävle till Stockholm för att bli en av de topp 12 som tävlar om att bli ”Sveriges mästerkock” 2022.

– Det var ju sjukt och jag blev så glad, det var jättemånga det stod mellan. Oddsen att gå vidare var ju inte självklara.

 • Vad var det svåraste momentet i Gävle?

– Den första deltävlingen var kanske det svåraste, när vi skulle göra en club sandwich. Det var nästan som att det blev för lätt, för en enkel sak kan lätt bli väldigt svår. Och jag blev klar alldeles för tidigt med min macka.

 • Vem i juryn är tuffast att imponera på?

– Markus, jag älskar alla – men han är tuffast och han har ju varit med sedan start.

 • Om du vinner vad vill du att din kokbok ska handla om?

– Jag skulle vilja göra en kokbok som är baserad på att folk ska kunna lära sig laga mat på olika sätt. Som att man kan göra massor av saker av råvara – potatis kan man ju tillaga på hur många sätt som helst. Lite som en lärobok – hur att laga mat, på ett enkelt sätt.

I avsnitt elva tog sig Sveriges mästerkock-gänget ända till Maldiverna, men efter elimineringstävlingen i smaktest tog matresan slut för Ida Ödmark.

Ida Ödmark är biträdande restaurangchef på en snabbmatskedja och tävlar nu om att bli Sveriges mästerkock 2022.
Ida Ödmark är biträdande restaurangchef på en snabbmatskedja och tävlar nu om att bli Sveriges mästerkock 2022.
 • Ålder: 28 år
 • Yrke: Biträdande restaurangchef på Max
 • Stad: Stockhol
 • Kort info: En f.d. hockeytjej från Örnsköldsvik. Alltid med glimten i ögat och svar på tal. Beskriver sig själv som tävlingsmänniska och älskar att laga kött.
 • Instagram: @idaodmark

Sebastian Jogér

Sebastian Jogér är en av de 12 som gått vidare i matlagningsprogrammet Sveriges mästerkock 2022.
Sebastian Jogér är en av de 12 som gått vidare i matlagningsprogrammet Sveriges mästerkock 2022.

Grattis Sebastian Jogér, 25, som är en av de 12 som gått vidare i ”Sveriges Mästerkock” 2022.

– Tack! Jag tror att jag gick vidare för att jag är snabb i köket, duktig på att laga mat och så givetvis en smula tur.

 • Vad har du haft tur med?

– Det handlar om att få råvaror man är familjär med. Jag gör ofta mackor så club sandwich passade mig väldigt bra i första deltävlingen. Andra deltävlingen fick vi kassler och det tycker jag absolut inte om och det är inget jag lagat. Men det var inte så mycket otur så att jag åkte ut, men det var nära. Då får man försöka vara lite kreativ. Men ju mer allsidig man är, desto mindre tur behöver man

Sebastian tycker att han är ganska allround vad gäller matlagning men känner sig mest hemma i det italienska köket.

– Jag har jobbat länge inom restaurangbranschen och ett av ställena var en populär italiensk krog i Västerås. Där fastande jag för just den italienska maten och kockarna där lärde gärna ut hur rätterna skulle lagas

I deltävlingarna tyckte Sebastian att det var tidsuppfattningen som var knepigast.

– Jag har ju lagat mycket mat men det är ju sällan man klockar sig själv, Jag lagar alltid mat med högt tempo men det är svårt att beräkna hur lång tid alla moment tar.

 • Vad har du alltid i kylen?

– Parmesan! Det blir oftast den som är billigast i butiken, jag har ju varit student de senaste tre åren.

Sebastian är nybliven sommelier men han har också studerat marknadsföring och företagsekonomi.

– Om jag vinner kommer min kokbok, ”Hem till restaurangen”, att handla om hur man får en restaurangupplevelse hemma. Förutom recept ska det finnas tips och tricks som gör att maten smakar mer som på restaurang.

Sebastian tror att det som gör honom till en vinnare av ”Sveriges mästerkock” 2022 är att han är snabb och effektiv.

 • Ålder: 25 år
 • Yrke: Student
 • Stad: Västerås
 • Kort info: Beskriver sig själv som extrovert, kontrollfreak och clown. Lagar mat med hela kroppen så svetten sprutar. Älskar allt som har med vassa knivar att göra. Lagar helst italienskt och ”soul food” – en hejare på pasta. Favoritråvara är mjöl för att det ger så många möjligheter.
 • Instagram: @sebscooking

LÄS VIDARE