”Världens bästa Janssons frestelse”

Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Janssons frestelse – en klassiker på julbordet.

avAftonbladet

MAT & DRYCK

Janssons frestelse är för många en självklarhet på julbordet, med den lena gräddkokta potatisen som får sälta av ansjovis. Det är synd om dem som inte lärt sig uppskatta en vällagad Jansson...”, säger kocken Niklas Ekstedt.

Niklas Ekstedts bästa Jansson

Antal: 6–8 bufféportioner

Ingredienser:

  • 2 gula lökar

  • 8 potatisar

  • 1 burk

  • Grebbestad ansjovisfilé (125 g)

  • 1 dl mjölk

  • 3dl grädde

  • 1 msk farinsocker

  • 1⁄2 dl ströbröd

  • 3 msk smör

  • Salt, peppar, anjovisspad

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala löken och skär den i tunna skivor. Skala och skär potatisen i fina strimlor.

  2. Varva potatis, lök och ansjovis (häll av spadet men spara det) i en väl smord form. Översta lagret ska vara potatis. Blanda farinsocker med grädde och lite ansjovisspad, häll detta över potatisen. Strö över ströbröd och lägg på några klickar smör.

  3. Grädda i ugnen ca 60 minuter eller tills potatisen blivit mjuk och fått en ljusbrun färg

Recept ur boken ”Niklas Jul” (Triumf förlag), Foto: Heléne Pe, Wolfgang Kleinschmidt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Julen 2018

Julmat

Recept

Jul