Därför ska du inte äta ett halvt kilo grönt om dagen

Av: Karin Ahlborg

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Ett äpple tillräckligt En lagom dos frukt och grönsaker räcker för att hålla oss friska så här års.

Måste man äta ett halvkilo grönsaker varje dag?

Nej.

Säger jag.

Det finns få saker som skapar samma panik i barnfamiljer som den kampanj som pågår och skanderar ”Fem om dagen”.

Om det är svårt att få i ungarna en morot, hur ska man då kunna tratta i dem ytterligare 450 gram?

Det här ”5 a day” började i USA för tio år sedan och en av initiativtagarna till kampanjen var – häpp! – Dole, världens största importör och distributör av frukt och grönt.

I andra länder är det också branschintressen som driver på om att vi ska äta mer av deras varor

Låt mig nu påminna om att vi bor i ett land där människan existerat i åtskilliga tusen år utan annat grönt än rovor och vi är ett riktigt välmående folk.

– Sedan potatisen infördes som basvara har vi mått bra, säger Rickard Tellström, som är docent i måltidskunskap.

Frukt och grönsaker, förutom rotfrukter, har vi aldrig varit särskilt intresserade av, av rätt naturliga orsaker. Det är svårt att odla så värst mycket i ett land där det nära nog råder permafrost. Då ser matkulturen annorlunda ut än i ett varmare land.

Vi har anammat det tysk-franska köket, upplyser Rickard Tellström mig om, som baseras på potatis, kött, sås och inlagd pressgurka eller rödbetor, som ett litet garnityr.

Det är naturligtvis inget fel att äta frukt och grönt. Det konstiga är att det som framställs som någon slags vetenskaplig sanning uppträder lite som det vill i olika länder.

Här i Sverige ska vi äta ett halvkilo grönt om dagen – potatis borträknat. I USA ska man äta nio portioner per dag. I Frankrike sex portioner.

I vissa länder betonas det att frukt och grönt skyddar mot cancer, i andra att det är hjärt- och kärlsjukdomar som hålls stången, i ytterligare andra att det är en kur mot övervikt och diabetes.

Om vi tänker bort alla moderniteter som frys, växthus och snabba transporter, hur fasiken skulle vi kunna äta enligt rådet ”Fem om dagen” nu, här, i mars månad?

Och vi är ändå inte sååå olika våra förfäder att vår överlevnad numer skulle hänga på importerade jordgubbar.

Vad hände med ”An apple a day keeps the doctor away”?

Publicerad: