Melkers fräscha festmat

1 av 3 | Foto: Jenny Jonsson
MAT & DRYCK

Krögaren Melker Andersson har tre spisar

hemma i sitt kök. Mer engagerad i matlagningens ädla konst kan man knappast vara.

Här bjuder han Aftonbladet Söndags läsare

på en härlig festmeny.

 Eftersom jag älskar att åka skidor ville jag hitta ett jobb som gjorde att jag kunde vara mycket i Alperna och då tänkte jag att kock kunde vara bra. När jag började min utbildning märkte jag hur otroligt roligt det är att laga mat och på den vägen är det, säger Melker Andersson, krögare i Stockholm.

Vilken inriktning har dina restauranger?

– Fredsgatan 12 är en avslappnad, modern lyxkrog kan man säga. Restaurangen TM är en trendig konceptkrog. Menyn är baserad på smaker, istället för olika rätter står det ingefära, dill, svartpeppar och så vidare. Utifrån det väljer gästerna om de vill ha fisk eller kött eller något annat.

– I Restaurang Fyran satsar vi på nyttig och riktigt god lunchmat.

Hur kommer du på nya recept?

– Oj, där kommer många års erfarenhet in i bilden. Man har en bas av en mängd olika tillagningssätt och råvaror. Sen är det bara att kombinera.

Favoritmat?

– Jag är en sån där som gillar desserter, alla sorters.

Lagar du maten hemma?

– Visst händer det att jag lagar mat hemma, men det är ju så att man jobbar på kvällarna på krogen. Jag är väldigt intresserad av snabbmat och tycker att det är gott, problemet är att det inte är så nyttigt.

Vad bjuder du dina vänner på?

– Väldigt okomplicerade saker, typ pasta och grillat.

Hur tänkte du när du inredde ditt kök hemma?

– Det här köket är sprillans nytt. Jag ville ha en slags matstudio där många människor kan mötas och tillaga mat tillsammans. Nu kan vi hålla interna utbildningar, ha matlagningskurser och företagsevenemang hemma hos mig. Mot bakgrund av detta var planeringen av köket lite speciell. Köket har till exempel tre spisar och restaurangvitvaror.

Smarta kökslösningar?

– Jag gillar inte en massa skåp. Jag vill att det ska vara öppet så att man ser var man har grejerna. Det andra som var viktigt var att ha mycket plats. Köket ska kunna hålla 25 personer.

Din favoritingrediens?

– Frukt är en höjdare.

Nya projekt?

– Att utveckla någon ny slags snabbmat kanske.

FAKTA/Melker Andersson

Jennifer Jansch , [email protected]