10 tips och trix för buffén

MAT & DRYCK

1 Ingen idé att servera mat som måste vara varm på en buffé. Det mesta blir ljummet och så småningom kallt innan alla hunnit smaka.

2 Alla spetten ska tillagas i ugnen men en omgång hinner gå klar innan du är färdig att sätta in nästa.

3 Spetten och salladerna kan göras klara dagen före.

Ta fram salladerna minst en timme innan det är dags att servera. De ska ätas kalla men inte iskalla – då smakar de ingenting.

Spetten gör du nästan klara. Sedan värmer du dem ett par minuter i riktigt het ugn när det är dags att servera. Eller så tar du fram ur kylen någon timme i förväg och serverar dem rumstempererade precis som salladerna.

4 Börja med att göra spetten. De åldras värdigare än salladerna.

5 Det kan ju verka bakvänt att trä upp redan stekta kyckling-, lax- och quornbitar på spett men de blir mycket lättare att hantera i stekpanna och ugn då.

6 Spetten går finemang att grilla också. Då får spetten vara med från start.

7 Kör ner mycket is i drinkglasen. Annars blir ”Försommafton” en stark rackare.

8 Biffa upp buffén med bröd, ostar, skålar med oliver, grönsaksstavar, med mera. Det kan inte bli FÖR mycket överdåd.

9 Kaka till kaffet är å andra sidan inte så överdådigt men folk bör vara rätt mätta så dags och du har ingen lust att riva runt i köket för att fixa knäcktoppar på ett dussin crème caramel.

10 Trista oliver? Skvätt på lite god olivolja eller citronolivolja. Piffa ytterligare med färsk rosmarin eller timjan eller hackad chili.