Tzatziki – enkel och god gurksås

3,4 (5 röster)

Så gör du en perfekt tzatziki – en populär klassiker

Foto: Thinkstock
Tzaziki – god och enkel röra.

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Tzatziki har sina rötter i det grekiska köket. Den har blivit ett självklart tillbehör på varje grillfest men den passar lika bra året runt. Prova den till ugnsbakad lax, sötpotatis eller stekta köttfärsbiffar.

Tzatziki

Antal: 4 portioner Förberedelsetid: 10 minuter Tillagningstid: 5 minuter

  • 4 dl grekisk yoghurt

  • 1 tsk salt

  • 1 msk citronsaft

  • 2 tsk olivolja av bra kvalitet

  • 2 st vitlöksklyftor, riven eller mycket finhackad

  • 1 st gurka

  • Några kvistar dill eller basilika

Gör så här:

  1. Blanda yoghurt, salt, citronsaft och olivolja.

  2. Riv eller finhacka vitlöken och strimla basilikan/hacka dillen och blanda ner i yoghurten.

  3. Skala gurkan och riv på den grova sidan av rivjärnet.

  4. Krama ur vattnet ur gurkstrimlorna och lägg dem i yoghurtröran. Blanda väl.

  5. Servera tzatzikin som förrätt med ett gott bröd och oliver eller som kall sås.