Boeuf Bourguignon – smakrik fransk köttgryta

Så gör du en mustig Boeuf Bourguignon – en klassisk fransk husmanskost

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Boeuf Bourguignon, eller Burgundisk köttgryta, är en mustig, fransk köttgryta. Hemligheten är att krydda ordentligt och laga den länge så att köttet blir riktigt mört och fint.

Boeuf Bourguignon

Portioner: 6 Förberedelsetid: 10 minuter Tillagningstid: cirka 120 minuter

Ingredienser

  • 1 kg grytbitar av nöt

  • 1 morot

  • 2 msk smör

  • 1 msk tomatpuré

  • 2 msk vetemjöl

  • 0,5 dl balsamvinäger

  • 2 dl kalvbuljong (koncentrerad fond eller buljongtärning + vatten)

  • 0,5 flaska rödvin (cirka 5 dl)

  • 2 paket skivad bacon (totalt 280 g)

  • 200 g champinjoner

  • 2 vitlöksklyftor

  • 1 burk syltlök (275 g)

  • salt

  • nymald peppar

Bouquet garni

  • ett par timjankvistar

  • ett par persiljekvistar

  • 2 lagerblad

  • steksnöre

  • 1 dl grovhackad persilja

Till servering

  • kokt potatis

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°C.

  2. Bryn köttet i smör i omgångar i en stekpanna tills det fått fin färg.

  3. Hetta upp smör i en gryta. Lägg i köttet. Salta och peppra ordentligt. Rör ner tomatpuré och låt fräsa ett par minuter. Pudra över mjölet och blanda väl.

  4. Häll på balsamvinäger och låt koka ihop i ett par minuter. Tillsätt kalvbuljong och rödvin. Sänk värmen och låt sjuda.

  5. Strimla baconet. Skär champinjonerna i kvartar. Grovhacka vitlöken. Häll av spadet från syltlöken. Bryn bacon, champinjoner och vitlök i smöret i en het stekpanna.

  6. Häll ner baconblandningen och syltlök i grytan och rör om försiktigt.

  7. Bouquet garni: Gör en bukett av timjan, persilja och lagerblad och bind om med en bit steksnöre. Vänd ner kryddbuketten i grytan.

  8. På med lock och ställ in grytan i mitten av ugnen. Ugnskoka i cirka 1,5 timmar eller tills köttbitarna blivit härligt möra. Känn efter med en gaffel.

  9. Hacka persiljan och strö över.

  10. Servera med kokt potatis.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept

Bacon