Foto: Therese Salmi

Baka lussekatterna med en udda tvist

Bli först med att rösta!

Gör dina egna lussekatter till första advent. Varför inte testa en lite annorlunda variant?
En klick vaniljsmör i snurran gör bullen frasig och extremt saftig.
Se Therese Salmis smarriga recept.

På söndag är det äntligen tillåtet att släppa loss julen – och till första advent måste man ha lussebullar. Hoppa över köpekatterna. Therese Salmi på bloggen Tessan Bakar har ett kul recept på klassiska lussebullar, men med en tvist. En liten klick vaniljsmör i varje virvel ger en otroligt frasig och god lussekatt. Det kan alla som har testat dem intyga.

– "Äntligen en riktigt saftig lussebulle!", har jag hört mer än en gång. Själv gillar jag och saftigheten och att den blir lite sådär härligt frasig på toppen. En riktig höjdare, säger Therese Salmi.

Var inte oroliga – saffranet och russinen finns givetvis på plats. Se receptet nedan.

Glöm inte att degen behöver jäsa i totalt 1,5 timme.

En portion räcker till 36 lussebullar.

Frasiga lussebullar med vaniljsmör

arrow downarrow up
  • Ingredienser

  • 1 g saffran, 2 paket
  • 2 dl socker
  • 2 msk rom, eller vatten
  • 50 g jäst
  • 175 g smör, rumsvarmt
  • 5 dl mjölk, rumsvarm
  • 0.5 tsk salt
  • 13 dl vetemjöl, 800 g
  • russin
  • mjöl, till utbakning
  • Fyllning

  • 75 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl socker
  • 0.5 tsk vaniljpulver, eller 3 tsk vaniljsocker

Gör så här

avJohn Edgren

Recept och foto från tessanbakar.se

ARTIKELN HANDLAR OM

Bakrecept

Recept

Julgodis

MER OM MAT & DRYCK